Nejsem na porážku! Hasiči zachránili mufloní mládě. Co s ním teď bude?

PRAHA – ZÁPAD  V sobotní v podvečer kolem 18. hodiny zachraňovali hasiči z Jílového a Štěchovic zatoulané muflonče, které spadlo na skalní převis, ze kterého se nemohlo dostat. Hasičům se ho podařilo sundat s pomocí nastavovacího žebříku. Pak ho předali záchranářům.

Jmenuji se Huff

Týdenní mládě si zhruba po dvou hodinách převzala Záchranná stanice Lesy hl. m. Prahy.  „Je to zdravý, silný chlapeček a dostal jméno Huff,“ uvedla pro NOVINY KRAJE zvířecí záchranářka Eva Merklová, u níž v domácí péči právě nabírá sílu. Tady na něho čekala i mufloní sestřička. Huff nyní potřebuje krmit ve dne v noci v pravidelných tříhodinových intervalech. Pochutnává si na speciálním mléku na odchov jehňat.

Cesta zpět nevede

Zpočátku se muflonče lidí bálo, už si však na lidskou péči zvykl. Do volné přírody se ale vrátit nemůže, protože mufloni žijí ve stádech a cizí stádo by ho nepřijalo. To platí i pro odchovaná zvířata. „Budeme hledat někoho, kdo by se obou mláďat po odchovu ujal a poskytl jim spokojený domov,“ prozrazuje záchranářka.

Kde domov můj?

„Každý rok máme několik malých muflonů a domov jsme jim vždy sehnali. Základní podmínkou je, že zvíře nesmí být určeno k porážce na maso.  Hledáme domov, kde je budou mít rádi, a kde budou moci prožít dobrý život,“ připomíná Eva Merklová. Potřebuje k tomu dostatečný výběh, vysoký plot a přístřešek. „Vždy před předáním zvířete se jedeme na místo podívat, abychom viděli na vlastní oči, zda jsou pro něj podmínky opravdu vyhovující,“ dodala na závěr.