Není to Sysifos, ale hovnivál. V Rakovníku přibude kontroverzní socha za 450 tisíc

RAKOVNÍK – Samotné umělecké dílo a jeho umístění vyvolalo řadu negativních reakcí nejen na sociálních sítích, ostrá debata se vedla i na zastupitelstvu. V čem je hlavní problém?

Marnost a nic než marnost

Socha bude zpodobňovat lidskou postavu, která podpírá zhruba dvoumetrovou kouli. Má jít o motiv z Mýtu o Sysifovi a lidském údělu.  O tom, zda je ustálený výklad marného úsilí nejlepší inspirací pro studenty, se vedou diskuze. „Z pohledu školství to vnímám tak, že je to takový hovnivál, co si valí před sebou kuličku a zdolává problémy spojené s jeho budoucí profesí. Jestli to někam dotlačí, nebo ne,“ vysvětlil svůj postoj starosta Luděk Štíbr.

Spadne koule někomu na hlavu?

Socha z bronzu bude ještě letos usazena ve svažitém prostoru nad gymnáziem. Některé obyvatele znepokojuje, jak bude zajištěna bezpečnost. „Koule, ať už sama, nebo s pomocí některého umělecky založeného občana stejně nakonec spadne,“ obává se jeden z diskutérů.

Čtenář na židli o jeden hlas neprošel

Plánovaná socha u budovy Gymnázia Zikmunda Wintra vyvolala ostřejší debatu i na jednání zastupitelů. Návrh, aby rada města zrušila rozhodnutí ohledně sochy, neuspěl. Projekt byl schválen už v minulém volebním období. „Původně se nám líbil návrh sochy jako čtenáře houpajícího se na židli, jenže se jednalo o dílo finančně náročné,“ uvedl starosta. Rozhodnutí prošlo tehdy o jediný hlas. Radní si za ním stojí. Celková cena sochy bude 450 tisíc.