V Kolíně mají dvoumetrového, betonového Letního sněhuláka. Radnice zkouší toleranci občanů

KOLÍN – Veřejný prostor v Kolíně obohatila umělecká skulptura sněhuláka.  Slavnostního odhalení se dočkala na apríla. Souvisí to snad? Budete se divit!

Test smyslu pro humor

„Velký tmavý sněhulák cílí na emoce kolemjdoucích, na jejich míru tolerance, na schopnost humoru a nadsázky. Ale vzbuzuje i otázky. Otázky po smyslu umění, jeho formě a výrazu. Sněhuláka si lze zamilovat, nenávidět nebo ho ignorovat,“ shrnuje za porotu soutěže Hana Morová z Odboru školství, kultury a sportu. Autorem díla je výtvarník a sochař Michal Novotný působící pod uměleckým jménem MICL.

Dělají si z nás blázny

Občané Kolína zůstávají na rozdíl od vznešených cílů radnice více nohami na zemi. „Na takové zbytečnosti se peníze najdou. Silnice jako na tankodromu, propadlé kanály, chodníky v dezolátním stavu, nepořádek – to nikomu z vedení nevadí. A sněhulák v pozadí s chrámem sv. Bartoloměje, to je bomba!“ rozčiluje se jeden z nich v diskuzi na webu města. „Kdybyste raději postavili včas Pražskou ulici a další a nedělali si z lidí blázny. Kolín je průmyslové město s lidmi, a ne školní besídka,“ vyjadřuje svou nelibost druhý.

Příště trpaslík?

Dvoumetrový betonový sněhulák je první realizované dílo vybrané porotou ve výtvarné soutěži na téma Současné umění v Kolíně. Je umístěn v proluce u ulice Politických vězňů v Kolíně. Jeho instalace je ale pouze dočasná. Sněhulák bude na tomto místě k vidění do konce září letošního roku. Pak ho zřejmě vystřídá betonová prvosenka, nebo rovnou trpaslík. Tolerance se musí pěstovat.