Letní Plzeň bude ve znamení Švandy dudáka i Cyrana

PLZEŇ – Dvanáctý ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem se sice koná až v červnu a červenci, už teď ale probíhají intenzivní přípravy na novou inscenaci a vše nasvědčuje tomu, že se bude opět na co těšit.

Divadelní léto pod plzeňským nebem nabídne letos vlastní adaptaci hry Josefa Kajetána Tyla Strakonický dudák. Pod názvem Švanda dudák ji bude režírovat Marek Němec, v titulní roli se představí Ondřej Rychlý. Scéna Divadelního léta vyroste v polovině června v novém prostoru U Ježíška, a kromě premiéry a deseti představení Švandy dudáka se na ní v červenci budou odehrávat i reprízy loňské inscenace Cyrano s Michalem Dlouhým. Chybět nebude ani zajímavý doprovodný program. Vstupenky na 12. ročník Divadelního léta jsou již v prodeji prostřednictvím sítě GoOut. Premiéra Švandy dudáka se uskuteční v sobotu 29. června.

Prostranství U Ježíška si pro letošní ročník zvolil režisér Marek Němec, autorkou scény Švandy dudáka je Agnieszka Pátá-Oldak. „Místo U Ježíška pro nás disponuje neuvěřitelným přírodním zdrojem v podobě lesíčka a je tady také krásný kopec s topoly, které přirozeně značí cestu Švandy dudáka,“ vysvětlil Marek Němec.

Hlavní roli ztvární Ondřej Rychlý. V roli Vocílky se představí Martin Písařík, jako Kalafuna stálice Divadelního léta herec Michal Štěrba. Dorotku si zahraje studentka KALD DAMU Eliška Hanušová. Poprvé se na Divadelním létě objeví Tomáš Karger, kterého čeká dvojrole Trnky a Sultána. V dalším obsazení nebudou chybět oblíbené tváře z minulých ročníků. Jana Kubátová, Klára Krejsová, Bronislav Kotiš a Antonín Procházka ml. účinkují kromě Švandy dudáka také v Cyranovi, jehož šest repríz se U Ježíška odehraje ve druhé polovině července.

Pro zájemce je připravený bohatý doprovodný program:

• První akcí bude 15. června Festivalek hereckých kapel, který se uskuteční v Zach’s Pubu. Všechny další festivalové události už bude hostit scéna U Ježíška.

• V neděli 16. června ji otevře novinka – jedinečný večer s názvem Jsme muzikál!, který v režii Lumíra Olšovského představí to nejlepší z právě končící sezóny muzikálu Divadla J. K. Tyla.

• V červenci se pak diváci mohou těšit na tradiční doprovodné akce – 16. července Slam poetry Open Air a 18. července divadelní Improzápas.

Prostor U Ježíška využijí také mladí účastníci příměstského Divadelního tábora, který se pod hlavičkou Divadelního léta bude konat už potřetí.

Švanda dudák bude mít premiéru v sobotu 29. června, reprízy se odehrají 1. až 4. července a 7. až 12. července. Představení Cyrana se konají od 20. do 25. července. Vždy od 20:30 hodin.

Divadelní léto pod plzeňským nebem patří s téměř devíti tisíci diváky k největším open air divadelním akcím v České republice. Od roku 2008 festival připravuje každý rok jednu původní inscenaci, kterou zasazuje do kulis širšího centra města Plzně. Divadelní scéna s hledištěm pro přibližně 500 diváků vyrůstá každý rok v jiném prostoru.

Zdroj: M.Pecuch, plzen.eu