Strážníci budou dohlížet na pořádek v nových elektromobilech

OLOMOUC – S plným nasazením a navíc ekologicky budou dohlížet na pořádek strážníci Městské policie Olomouc. Tři nová vozidla na alternativní pohon primárně využijí při výkonu služby v centru města.

„Pořízením vozidel s elektrickým pohonem začínáme plnit náš záměr podpory ekologických forem dopravy. Tento krok samozřejmě souvisí i s naším plánem udržitelné mobility,“ uvedl primátor Olomouce Mirek Žbánek. Elektrovozidla budou používána na nejvíce frekventovaných místech. Vedení města tak doufá, že půjde příkladem i samotným občanům v propagaci udržitelné dopravy.

Nabíjení akumulátorů budou strážníci řešit přímo před služebnou v Kateřinské ulici – právě tam totiž budou v první fázi zřízeny dva nabíjecí stojany. Automobily mají strážníkům sloužit po dobu pěti let, financování zajistila radnice formou operativního leasingu.

Nákladní elektromobily budou brázdit také zoo

„Současně se nové elektromobily objeví také ve výbavě Zoologické zahrady Olomouc,“ doplnil náměstek Olomouce Matouš Pelikán s tím, že pořízení aut pro strážníky není ojedinělým krokem.

K zajištění provozu si nyní zoo pořizuje tři malá nákladní elektrovozidla skupiny N1, jednu elektrickou čtyřkolku skupiny L7E a dvě trojkolky L2E. Celkové náklady na pořízení těchto šesti elektrovozidel činí zhruba 3 miliony korun. Na tuto investici se podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí ČR a milion korun uvolnila Rada města Olomouce z rezervního fondu.

V Olomouci doposud elektromobily nevyužívá žádná městská organizace. Městská policie má ale z minulosti zkušenosti se skútry na elektrický pohon, ty se ale neosvědčily při praktickém provozu v terénu. Městská policie doposud pravidelně používala pouze vozítka Segway.