Máme pro vás čtyři tipy na víkend: na kolo i za kulturou

OLOMOUCKÝ KRAJ – Nadcházející jarní víkend můžete v kraji strávit různě. Rozhodně stojí za to vyrazit do přírody, za kulturou nebo prostě smysluplně zabavit děti.

Sobota 6. dubna bude zahajovací. Po zimě se otevřou Rychlebské stezky v Rychlebských Horách na Jesenicku. Milovníci horských kol si opět mohou užít jízdu na horském kole v těsném kontaktu s přírodou. Najdete zde staré kamenné stezky i moderní flow traily. Stezky začínají a končí v obci Černá Voda u Základny – Informačního centra RS.

I město startuje turistickou sezónu. Návštěvníky chce nalákat na nové prohlídky, tradiční akce a nabízí i možnost podívat se na památky prostřednictvím mobilní aplikace. Oficiální zahájení je letos spojeno se sobotou 6. dubna, kdy budou zájemci o cestování hledat inspiraci zároveň i na veletrhu Tourism Expo, který probíhá na výstavišti Flora.

Olomouc chystá řadu zajímavostí a novinek pro turisty

„Musíme stavět na tom, co se osvědčilo, ale zároveň reflektovat nové trendy v cestovním ruchu a přicházet s moderními formáty turistické propagace,“ říká náměstkyně primátora pro oblast cestovního ruchu Markéta Záleská. Jako jednu z novinek letos město návštěvníkům poprvé zpřístupní v rámci prohlídek unikátní freskový sál v Základní škole Komenium, přezdívaný jako olomoucká „Sixtinská kaple“.

Další zajímavý prohlídkový okruh je připraven ve spolupráci s Arcidiecézním muzeem pod názvem Za Zlatým sluncem Moravy. Na území města bude také vyznačena Svatojakubská cesta, navazující na síť dálkových poutních tras do Santiaga de Compostela. „Od konce dubna až do konce září budou zajištěny průvodcovské služby v olomouckých kostelech a v arcibiskupském paláci bude fungovat pobočka jejich infocentra,“ objasňuje vedoucí Informačního centra Olomouc Jitka Lučanová. A pamatuje se i na cyklisty. Na sezónu budou připraveny aktualizované cyklomapy s tipy na výlety do okolí. Novinkou se stane Arcibiskupská cyklostezka Olomouc – Kroměříž.

Zabavte děti s piráty!

Nevadí, že Šumperk není u moře. Přesto ho navštíví v sobotu prioráti. Spolek Jokes&Games chystá pirátský den plný soutěží pro děti, zábavných stanovišť, s fotokoutkem, cestou k pokladu a pirátskou dílnou.
„Pro všechny řádně oblečené piráty také chystáme maškarní přehlídku. Nejlepší mořský vlk si odnese hodnotné ceny a titul Nej piráta nebo pirátky,“ sdělil zakladatel spolku Jakub Gloza. Více informací najdete na www.jokesgames.cz.

Talentovaní hudebníci z regionu míří do Zábřeha

Multižánrový hudební festival AkustikFest určený pro milovníky poctivé a neoposlouchané muziky obsadí v sobotu jeviště zábřežského kulturního domu. Letos se zde sejdou dvě hvězdy – osobitá zpěvačka a pianistka Sára Vondrášková a herec a zpěvák Miloslav König, absolvent zábřežského gymnázia. Na festivalu vystoupí také rockoví Total Harmony z Olomouce, jesenický písničkář Zapomělsem a domácí Richard Baksevanidis s doprovodnou kapelou. Ten také na akcí pokřtí své zbrusu nové CD. „AkustikFest je akcí, která má neobvyklý formát. Hlavně proto, že se koná v překvapivě zajímavém jevištním prostoru s neopakovatelnou atmosférou, a také tím, že návštěvníci zde jsou v bezprostředním kontaktu s účinkujícími,“ vyzvedl unikátnost festivalu Zdeněk David ze Zábřežské kulturní.