Olomoucký biskup měl prý odloudit děti

Krysař z Hamelnu

Ve středověkém městečku Hameln v Dolním Sasku se jako ve všech středověkých městech vylévaly z oken splašky a také se z nich vyhazovalo vše nepotřebné. S čistotou si zkrátka obyvatelé měst tehdy nedělali starosti, není tedy divu, že se v Hamelnu přemnožily krysy a roku 1284 byl údajně povolán krysař, kterému byla slíbena tučná odměna. Avšak poté, co krysař pomocí své píšťaly skutečně vylákal krysy z města, mu mzda vyplacena nebyla. Proto se vrátil a odvedl podle legendy všechny hamelnské děti.

Existuje několik verzí pověsti – ta nejrozšířenější praví, že děti krysař odvedl do řeky, ve které je utopil. O odvedení dětí krysařem se zachovala zmínka v Lüneburském rukopisu, ani z ní však není jasné, co s dětmi opravdu udělal, zda je schoval v jeskyni či skutečně utopil v řece Vezeře.

Záhadné zmizení

Mohla by mít však i tato legenda (stejně jako řada dalších) reálný základ? Podle jiné verze příběhu se děti z Hamelnu přidaly k dětské křižácké výpravě, kterou vedl (na základě vyzvání anděla) desetiletý pastýř Mikuláš – ten kromě těch hamelnských měl naverbovat dětské vojáky napříč celým tehdejším Německem a podařilo se mu jich sehnat na 20 000. Tato událost se však odehrála již v roce 1212, tedy dlouho před hamelnskou událostí.

Možné také je, že děti nikam neodešly, ale podlehly moru či jiné epidemii – to se však jeví jako nejméně pravděpodobné.

Mohl za to nakonec olomoucký biskup?

Pro nás je zajímavá zvláště další eventualita: podle historiků si pro děti nemusel přijít krysař, ale tzv. lokátor. Jelikož ve 13. století docházelo ke kolonizaci východní Evropy a Balkánu německy mluvícím obyvatelstvem, byli po zemi rozesíláni lokátoři – muži, kteří děti (respektive mladé lidi kolem patnácti let) naverbovali a odvedli daleko od jejich domovů, kde s dětmi zakládali vesnice a městečka. A městečko Hameln mohl takový lokátor v roce 1284 navštívit. Není sice dodnes jasné, kam děti odvedl, ale podle verze, která se historikům jeví jako pravděpodobná, to mohlo být na Moravu, kde byla založena vesnice Hamlíkov. To vše se mělo stát z rozhodnutí olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku, který původně z okolí Hamelnu pocházel.

Podle jiné verze se děti dostaly až do Rumunska. To je však pochopitelně stále větší štěstí než následovat krysařovu píšťalu vstříc smrti. Historický základ legendy tedy v podstatě přináší naději na lepší osud hamelnských dětí, alespoň na středověké poměry.