Kratochvíle krátí chvíle aneb Co vás čeká na zámku

PRACHATICKO – Od dubna otevírá své brány i jihočeský Zámek Kratochvíle, který najdete 2 kilometry severozápadně od města Netolice v okrese Prachatice. Jedná se o unikátní zámecký areál ve stylu severoitalských renesančních vil, který vás naprosto očaruje. Kromě prohlídek se na tomto zámku konají i různorodé akce a některé z nich vám nyní představíme.

Zámek je během dubna prozatím otevřen o víkendech, a to vždy od 9:00 do 15:30 hodin. V tomto měsíci se zde můžete těšit hned na tři zajímavé akce. Příští víkend se zámek připojí k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel. Ten sice připadá až na 18. dubna, nicméně Kratochvíle jej oslaví už 13. a 14. dubna 2019.

Jak je uvedeno na webu Zámku Kratochvíle: „Každý, kdo vstupenkou doloží, že dne 13. dubna 2019 nebo 14. dubna 2019 navštívil jeden z jihočeských památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu (seznam zapojených památek bude upřesněn), bude mít vstup ve dnech 13. dubna 2019 nebo 14. dubna 2019 na další památku ve správě Národního památkového ústavu zdarma. Reciproční vstupenku lze uplatnit pouze pro jednotlivce a rodinné vstupenky, neplatí pro hromadné skupiny.“

Na velikonoční pondělí 22. dubna je pro všechny návštěvníky zámku připravena Velikonoční hra. Ta spočívá v tom, že v zahradě bude uschováno několik malovaných vajíček, u nichž budou umístěny záludné úkoly a otázky. „Na ty, kteří vajíčka objeví a správně odpoví, čeká v pokladně zámku odměna v podobě ilustrovaného průvodce pro školáky Objevování renesanční zahrady zámku Kratochvíle a možná i další překvapení,“ láká popis akce.

Třetí dubnovou akcí je v pořadí již devátá přednáška překladatele díla Williama Shakespeara profesora Martina Hilského. Ta se uskuteční 26. dubna 2019 v Horním sále zámku od 19:00 hodin.

S blížící se letní sezónou Zámek Kratochvíle zveřejnil i letní zámecké akce. Nabídka je opravdu široká, čeká vás divadelní léto na zámku s ochotnickým divadlem (červen a červenec), tradiční Tančírna na zámku (20. července 2019) nebo nejnovější představení Divadla bratří Formanů Deadtown (17. až 22. srpna 2019). To se vůbec poprvé představí jihočeskému publiku. Připravujeme pro vás rozhovor s režisérem představení Petrem Formanem, na který se můžete těšit v nejbližších týdnech.