Mystérium záhadných mariánských obrazů

Zázračné náboženské obrazy se v dějinách objevují odpradávna. Pro vědce mají význam hlavně plačící Madony, jejichž obrazy zkoumají, snad proto bylo v posledních dvou stech letech uznáno pouze minimum mariánských zázraků. Plačících či krev ronících Madon existuje však s větší či menší mírou prokazatelnosti i tak po celém světě habaděj. Jsou to však skutečné nadpozemské jevy, projevy jiných dimenzí, podvody či něco jiného?

Skutečnost nebo fikce?

Za všechny můžeme jmenovat obraz zvaný Tilma z Guadalupe, či Černou Madonu Čenstochovskou. Černá Madona z Čenstochové je umístěna v Polsku a podle tradice byla namalována evangelistou Lukášem! Další dějiny byly divoké a obraze utrpěl četná „poranění“ jako rány šavlí, pokusy o zničení apod. Jakékoliv pokusy o restaurování selhaly a rány se vždy objevily znova. Poněkud znepokojující je stálé tmavnutí obrazu této Madony, jehož příčiny se zatím nelze dopátrat. Dalším artefaktem je pak Madona okenního skla z Absamu v okrese Innsbruck v Rakousku. Ve městě Cavitavecchia blízko Říma v roce 1995 tentokrát socha měla plakat krev.

Bolestná Panna Marie Přeštická

Zázračné obrazy ale existují také u nás, dokladem toho je např. obraz Bolestné Panny Marie Přeštické držící v náručí umučeného Krista. Tento obraz se nachází v kostele v Přešticích na Plzeňsku. Tento obraz prý ronil slzy i pot a dokázal i uzdravovat!

Na konci 17. století si jej nechala zhotovit Alžběta Hoffmeisterová, žena přeštického měšťana, a to místním malířem Matějem Pazourkem. K prvnímu neobvyklému jevu došlo v roce 1700, kdy se poutnice Ludmila Berrová během své pouti do Říma zastavila u Hoffmeisterových. Modlila se u obrazu, když tu si všimla, že Kristus otevírá a zavírá oči a roní slzy. Objevili se i další svědci, proto Alžběta Hoffmeisterová věnovala obraz přeštickému kostelu Nanebevzetí Panny Marie.

Zde se zanedlouho opět projevil – místní benediktini tajemství vyšetřovali, nenalezli ale žádné vysvětlení a roku 1711 církev uznala přeštický obraz za zázračný. Z kostela se tehdy stalo vyhlášené poutní místo a rozšířily se zvěsti o tom, že obraz léčí nemoci všeho druhu. Je možné tuto záhadu rozluštit či se skutečně děly zázraky?