Na jihu Čech rapidně přibylo požárů lesních porostů

JIŽNÍ ČECHY – Počasí bez deště jistě nahrává venkovním aktivitám a jejich příznivci si jej patrně velmi užívají. Hasičům však sucho přidělává práci. Jen za včerejší odpoledne zasahovaly jednotky jihočeských profesionálních a dobrovolných hasičů celkem u devíti požárů lesních porostů.

Jak uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů: „Ve srovnání s ostatními dny je toto číslo relativně vysoké.“ Ve všech případech naštěstí nedošlo k újmě na zdraví či majetku. Pojďme se tedy podívat na přehled míst, která hasiče nejvíce zaměstnala.

– Od 13:39 hodin zasahovaly u Drážova, části obce Zálesí zasahovaly čtyři jednotky hasičů u požáru porostu. Profesionální hasiči ze stanice Strakonice a dobrovolní hasiči obcí Čestice, Vacov a Zálesí likvidovali požár lesní hrabanky a trávy na mezi na ploše přibližně 100 metrů čtverečních. Hasiči požár uhasili za necelou hodinu. Vzniklá škoda je nulová.

– Profesionální jednotka ze stanice Kaplice po 15. hodině uhasila u obce Omlenice hromadu trávy a listí. Požárem nevznikla žádná škoda.

– Všechny jednotky z požáru v 13:39 hodin se pak do Drážova vrátily o necelou půlhodinu později, když na jiném místě musely hasit další požár klestu po těžbě. Tento požár se rozšířil na plochu 30 krát 10 metrů. Hasiči požár uhasili před 18. hodinou. Ani u tohoto požáru nevznikla žádná škoda.

– V lese v katastru obce Zhoř, části obce Blehov zasahovali od 15:42 hodin milevští profesionální i dobrovolní hasiči u požáru lesní hrabanky. Hasiči vytvořili dopravní vedení nakonec s celkem čtyřmi proudy na hašení plochy přibližně 40 krát 30 metrů. Dobrovolná jednotka zajistila kyvadlovým způsobem dopravu vody z místního rybníka. Zásah jednotek trval přibližně dvě hodiny. Při požáru nevznikla žádná škoda.

– Profesionální hasiči ze stanice Dačice spolupracovali od 15:45 hodin s jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí Staré Hobzí, Dačice a Budíškovice, když u obce Dobrohošť likvidovali požár lesní hrabanky. Požár zasáhnul plochu o rozměrech přibližně 100 krát 100 metrů. Hasiči zabránili dalšímu šíření až po hodině a půl hasebních prací. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 20:13 hodin. Poté tři jednotky zásah ukončily a odjely na své základny, dobrovolná dačická jednotka požářiště monitorovala po celou noc. Požárem nevznikla žádná škoda.

­– Další doutnající hrabanku od 15:55 hodin prolévali vodou v lese u Číměře profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec a dobrovolní hasiči obcí Číměř a Nová Bystřice. Tento požár byl menšího rozsahu – přibližně 15 krát 10 metrů. Hasičům se podařilo požár rychle lokalizovat. Uhašení tak jednotkám zabralo přibližně půl hodinu. I tento požár je uzavřen bez vzniklé škody.

Zdroj HZS Jihočeského kraje