Víme, které zvíře je člověku nejvěrnější! Pes to není

ŠUMPERSKO – Jsou houževnatí, přežijí pád z více než desetimetrové výšky a umí plavat několik dnů bez odpočinku. Dožívají se až tří let a jeden pár může za rok přivést na svět až dva tisíce potomků. A hlavně jsou člověku nejvěrnější.

Mluvíme o potkanech, jejichž poměr je vůči počtu obyvatelům až pětinásobný. Proto je důležité jejich populaci snížit. K tomu se chystá Šumperská provozní a vodohospodářská společnost (ŠPVS) prostřednictvím plošné a lokální deratizace stokové sítě, která předpokládá pokládku přibližně 2,5 tisíce nástrah.

„Plošná deratizace realizovaná společností ŠPVS v letošním roce proběhne standardně ve dvou etapách. Ta jarní začne na začátku dubna a potrvá více než měsíc. Během jí bude rozmístěno takřka 2,5 tisíce kusů nástrah v celkové váza téměř půl tuny,“ uvedl mluvčí ŠPVS Ondřej Coufal.

Jídlo do kanalizace nepatří!

Plošná deratizace je prováděna v problematických lokalitách i potencionálně rizikových místech s větší koncentrací obyvatel, například na sídlištích, v okolí stánků s rychlým občerstvením nebo v okolí popelnic apod. „Ke zvýšenému výskytu potkanů, bohužel, ve velké míře přispívají sami obyvatelé, kdy do kanalizace často splachují v rozporu s Kanalizačním řádem zbytky jídel,“ upozornil Coufal.

Svým dílem k tomu přispívají i poslední dobou populární drtiče odpadků používané v kuchyních, které jsou však pro toto využití ve většině měst zakázány.

Nástraha by měla zahubit jen potkany

Nástraha není na bázi jedu, ale působí jako antikoagulant, jehož cílem je snižovat srážlivost krve a způsobit infarkt. Jsou aplikovány ve formě „salámu“, který obsahuje přesnou dávku pro hubení potkanů. U větších zvířat způsobí pouze částečnou nevolnost.

„Chceme apelovat na všechny obyvatele, aby nesplachovali zbytky jídel a rozpuštěné tuky. Všechny vlastníky nemovitostí žádáme o součinnost při boji s potkany tak, aby zajistili deratizaci svých objektů a vnitřních rozvodů. Bez jejich pomoci je celková účinnost deratizace snížena,“ uzavřel Coufal.