Hledáte parkovací místo? Řešení má přinést inteligentní systém parkování

ZLÍN – Pokud využíváte MHD v krajském městě, možná už nyní znáte mobilní aplikaci, která vám ukáže aktuální polohu jednotlivých spojů. Řidiči osobních automobilů zase nejspíš zaznamenali světelné tabule, které je při vjezdu do města informují o průjezdnosti jednotlivých tras. Nyní má radnice v plánu rozšířit nabídku chytrých technologií o inteligentní sytém parkování.

V pozadí tohoto projektu stojí koncept Smart-City, ke kterému se Zlín hlásí, a jehož cílem je zlepšení kvality života s využitím digitálních, komunikačních a informačních technologií. Jednou z důležitých součástí je i zjednodušení dopravy. „Navigační parkovací systém by byl řízen z dispečinkového pracoviště v areálu Technických služeb Zlín,“ oznámil tiskový mluvčí města Zdeněk Dvořák. „Zahrnoval by i vytvoření systému inteligentního parkování na ulici s využitím chytrých senzorů a videodetekce, závorového systému na parkovištích s propojením na navigační tabule s informacemi o obsazenosti, a řadu dalších technologií.“

Většinu nákladů by v tomto případě mohlo město zřídit z dvanáctimilionové dotace z EU, o kterou v nejbližší době požádá. Z těchto peněz by Zlín mohl získat množství dat pro dopravní průzkumy i pro veřejnost. „V úvahu přichází například data o parkování. O ty by jistě majitelé vozidel i akademická obec měli zájem. To samé platí i o dalších otevřených datech. I ty chceme dát k dispozici veřejnosti, aby mohly vzniknout smart aplikace,“ prohlásil Jiří Jaroš, člen městské rady se zodpovědností za IT a Smart-City.

Další z funkcí konceptu Smart-City ve městě si mohou lidé nově vyzkoušet už od prvního dubna. Město totiž na svých stránkách vyvěsilo elektronický formulář k ohlášení požadavků na opravy bytů, nebytových prostor, společných prostor domů a garáží v majetku města.