Kraj vyhlásil dotační program na podporu primární prevence mládeže

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Na program s tematickým zadáním „Primární prevence“ kraj vyčlení ze svého rozpočtu čtyři miliony korun. Přihlásit se o ně mohou nevládní neziskové organizace Středočeského kraje, které se zabývají prevencí před užíváním návykových látek, prevencí před sociálně nežádoucími jevy, jako je například gambling, šikana, násilné chování a rasismus, nebo podporují u mládeže a dětí osobnostní rozvoj a zdravý životní styl.

Finanční prostředky z dotačního programu budou určeny na neinvestiční výdaje na poskytování primární prevence. „Nejde tedy o investice do jakéhokoliv majetku. Neinvestičními výdaji se rozumí pouze náklady provozního charakteru, jako je například nákup spotřebního materiálu, mzdové náklady, cestovné a jiné,“ vysvětluje radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk.

O přidělení dotací bude rozhodovat komise na základě předem daných kritérií, která budou zveřejněná na webových stránkách Středočeského kraje. Primární prevence podle těchto pravidel zahrnuje veškeré aktivity realizované s cílem předejít problémům spojených s výskytem sociálně patologických jevů. Jedná se především o problematiku užívání návykových látek (legální i nelegální návykové látky, účinky a rizika), sociálně nežádoucí jevy (např. gambling, rasismus, šikana, různé formy násilného chování, problematika sekt a jiné), podpora osobnostního rozvoje (např. práce s emocemi, efektivní komunikace) a podpora zdravého životního stylu (např. alternativa pro trávení volného času).

Žadatelem o dotaci může být právnická osoba, která působí v oblasti primární prevence rizikového a závislostního chování nebo v oblasti vzdělávání zaměstnanců v neziskových organizacích zaměřené na adiktologické služby s certifikací odborné způsobilosti poskytovatelů programů primární prevence na území Středočeského kraje. Nemohou to být ale například školy a školská zařízení, nadace a podobně. Pokud dotační program schválí i zastupitelstvo, bude možné podávat žádosti od 10. 6. 2019 od 8:00 hodin do 21. 6. 2019 do 14:00 hodin.