Na radnici se řešila zaměstnanost a bezpečnost na Plzeňsku

PLZEŇ – Agenturní zaměstnávání, zaměstnávání cizinců, bezpečnost, ale také perspektiva zdejších firem po přechodu na robotizaci, to byla hlavní témata jednání vedení města se zástupci čtyř velkých podniků působících na Plzeňsku.

Plzeň není nebezpečné město
Martin Baxa i radní Martin Zrzavecký jsou toho názoru, že sociální sítě a média v poslední době výrazně ovlivňují obraz Plzně. „Navzdory tomu, že statistiky jasně ukazují, že Plzeň není nebezpečné město a bezpečnostní situace se v ní radikálně nezhoršila, vytvořil se vlivem sociálních sítí dojem, že jsme město s problémy, které tu způsobují agenturní zaměstnanci v montovnách,“ řekl primátor.

MD Elektronik
Setkání se zúčastnili například zástupci společnosti MD Elektronik, montážní firmy pro automobilový průmysl, která sídlí v Chotěšově a zaměstnává tři a půl tisíce lidí, z nichž přes dva tisíce jsou Češi, zbytek vesměs pracovníci z Ukrajiny. S cizinci má prý firma velmi dobrou zkušenost a potřebuje je. Podobný názor vyjádřili i další diskutující, kteří se snaží sice cílit vždy nejprve na lokální zaměstnance, ale bez cizinců se neobejdou.

Daikin Industries Czech Republic
„Nechci, aby byly továrny na Borských polích vnímány jen negativně. Například my jsme otevřeli i vlastní vývojové centrum, které zaměstnává sto inženýrů, ta investice do něj byla přes sedm set milionů korun,“ uvedl Jan Voch, provozní ředitel Daikin Industries Czech Republic, jenž je významným výrobcem klimatizačních jednotek. Daikin v Plzni zaměstnává přes dva tisíce lidí, z toho přes tisíc z nich je kmenových. Podle Jana Vocha nyní hrozí, že se pracovníci z Ukrajiny přesunou za prací do Německa, které jim otevírá svůj pracovní trh. To bude znamenat komplikaci pro firmy působící v Plzeňském kraji.

JTEKT Automotive Czech Plzen
Na lidi z lokálního trhu se až do minulého roku zaměřoval také JTEKT Automotive Czech Plzen, jenž má něco přes tisíc pracovníků, z nich většinu vlastních. Kvůli jejich nedostatku byl také tento podnik, zabývající se výrobou systémů řízení pro osobní auta, nucen hledat jiná řešení. Přes agenturu tak například získal čtyři desítky pracovníků ze Španělska. Bohužel kvůli dvěma problémovým španělským pracovníkům se firma potýkala s rozsáhlou negativní medializací.

Assa Abloy Entrance Systems
Diskutující se shodli na tom, že potřebují stabilní zaměstnance. „Potřebujeme ty, kteří u nás vydrží, nebudou se točit,“ řekl Marek Dlubal z Assa Abloy Entrance Systems, jež v Koterově zaměstnává téměř dvě stovky lidí a zabývá se výrobou vrat, zavíracích systémů a podobně.

Vize německé filozofie 4.0
Podle Vlastimila Goly chce město v setkávání se zástupci významných podniků z regionů pokračovat. „Vize německé filozofie 4.0 předpokládá, že se automatizace průmyslu může dotknout až čtyřiceti procent pracovních míst. Proto o tom musíme mluvit a musíme umět v předstihu reagovat na fakta, která přijdou,“ vysvětlil Vlastimil Gola.