Připraveni na rychlost? Pětadvacátý ročník Vančík rallysprint Kopná ovládne valašské silnice

ZLÍN – Již po pětadvacáté otevře Vančík Rallysprint Kopná domácí sezonu rallysprintů a to již tento pátek a sobotu. Pořadatelský tým se i letos chlubí nadupanou startovní listinou, kterou mu může závidět nejeden věhlasný závod v Evropě. Připíše si Tomáš Kostka své páté prvenství?

„S počtem přihlášených posádek jsme spokojeni. Vedle kvantity nabízí seznam přihlášených posádek značnou kvalitu. Zvučná jména z čela startovního pole jsou zárukou dramatického souboje na tratích rychlostních zkoušek. Příjemně nás překvapil i vysoký počet posádek z Polska,“ sdělil Josef Minařík, šéf organizačního výboru a ředitel rallysprintu.

Jeho spokojenost dokazuje účast sto dvaadvaceti soutěžících včetně třiadvaceti účastníků republikového šampionátu historických automobilů. Na trati se objeví i sedmnáct vozů kategorie R5 a tři vozy specifikace WRC.

Pro fanoušky historických vozů nabízí Kopná výtečnou podívanou. „Podobně jako v loňském roce pojedou historické vozy na začátku startovního pole,“ uvedl Josef Minařík. „Jsme rádi, že se nám přihlásilo více historiků než v loňském roce. Právě přidělení šampionátu historických automobilů v rally byla naše podmínka pro opětovné pořádání Kopné před dvěma lety. Autoklub nám vyšel vstříc, pořadatel je v dnešní době rád za každé vozidlo na startu. Fanoušci se mají rozhodně na co těšit.“

Na hlavní závod se mohou fanoušci navnadit už v pátek. Mezi pátou a sedmou hodinou odpoledne proběhne shakedown, který odstartuje v Neubuzi a povede přes Bílou hlínu kolem letiště směrem do Slušovic.

Nedělní závod bude zahájen už v devět hodin na náměstí ve Slušovicích a milovníci rychlých aut ho budou moct dále sledovat na osvědčených trasách Zádveřice, Kopná a Kameňák. Na soutěžní posádky tak čeká přes sto devadesát osm kilometrů dlouhá trať o sedmi rychlostních zkouškách na třech úsecích v délce přes šedesát devět kilometrů.

Přesnou mapu trati a časový harmonogram naleznete na internetových stránkách rally.