Stephen Hawking – génius, který vzdoroval i smrti

Stephen Hawking se narodil roku 1942 v Oxfordu, v 17 letech pak začal studovat University College, a to fyziku se zaměřením na kosmologii. V roce 1962 navázal doktorandským studiem v oboru kosmologie v Cambridgi, ovšem rok nato mu byla diagnostikována amyotrofická laterální skleróza (ALS), kdy nervy ovládající svalstvo postupně vypovídají službu. Lékaři mu dávali dva a půl roku života! Ale Stephen se odmítl vzdát.

Hawkingův boj

V roce 1965 se oženil s Jane Wildeovou a narodily se jim tři děti. Vědomí, že mu možná nezbývá mnoho času, ho přimělo k tomu, aby studoval intenzivněji. Roku 1968 se stal členem Astronomického institutu v Cambridgi. Během dalších pár let se jeho stav zhoršoval, a přestože fyzicky strádal, roku 1974 dokázal, že černé díry, které se vytvoří po zániku hvězd, nepohltí hmotu úplně, jak se předpokládalo, ale určité množství záření může gravitační síle uniknout. Začal spolupracovat s kosmologem Rogerem Penrosem a byl jmenován členem Královské společnosti.

V roce 1985 prodělal tracheotomii, při níž nadobro přišel o hlas, ale spolu s počítačovým programátorem Walterem Woltoszem vyvinuli Equalizer, řečový program, kterým se dala na počítači volit slova, která následně prošla řečovým syntetizátorem – program ovládal nakonec svalem ve tváři, připojeným k senzoru.

Tajemství černých děr

Roku 1988 vyšla jeho průlomová kniha Stručná historie času, která pro širokou veřejnost zprostředkovala teorie o prostoru a času. Knihy byly prodány miliony výtisků a byla přeložena do čtyř desítek jazyků.

Roku 1991 o něm vznikl dokument, který byl pojmenován po jeho knize a Hawking se začal také objevovat v mnoha populárních televizních pořadech jako Teorie velkého třesku nebo Simpsonovi. Oslovil tak také mladé publikum.

Roku 2015 se zúčastnil konference ve Švédsku a představil tam nové teorie týkající se vesmírných černých děr. Doposud měli vědci za to, že informace o předmětu, který se dostane do černé díry, se navždy ztratí. Avšak Hawking vyslovil tezi, že informace o tomto předmětu je uložena uvnitř okolního světelného kruhu – černé díry tudíž nejsou věčným propadlištěm a uložené informace možná jednou budou vysvobozeny.

Jeho doktorská práce byla roku 2017 zveřejněna na Univerzitě v Cambridgi na její webové stránce. Byla tak oblíbená, že poptávka po ní způsobila zhroucení univerzitního serveru. V této práci právě ukázal, že teorie velkého třesku, podle které byl na počátku vesmíru jediný bod, je myslitelná (dnes již je to obecně známý fakt, ale pomysleme, že doktorská práce pocházela z roku 1966!).

Stephen Hawking zemřel 14. března 2018 ve věku 76 let. Žil tedy s ALS o celých 50 let déle, než mu předpovídali lékaři.