Projekt nového krytého bazénu v Písku je začarovaný kruh

PÍSEK – Písečtí čekají na výstavbu nového krytého bazénu jako na smilování. Ten starý již dosluhuje a není divu, když dosahuje stáří přes třicet let. Obyvatelé města jsou již patrně dost rozhořčeni, protože vedení města neustále mění plány. Jaké je tedy to poslední rozhodnutí o budoucí podobě a umístění bazénu?

Zastupitelé ten starý chtěli zbourat a postavit na stejném místě nový již v říjnu 2008, to se však neuskutečnilo. Obyvatelé pak v referendu v lednu 2013 tento návrh odmítli a muselo se začít znova od začátku. Zatím tou poslední variantou bylo, postavit bazén na pozemku nacházejícím se pod lesnickou školou v Písku. „Výběrového řízení se zúčastnily dvě firmy, jejichž nabídky překročily o zhruba 15 procent zastupitelstvem stanovenou přípustnou cenu zakázky,“ připomíná Václav Filip z odboru investic a rozvoje.

Po posledním jednání mimořádného zastupitelstva, které se uskutečnilo v minulém týdnu, je tento projekt opět minulostí. Zastupitelstvo totiž většinou hlasů rozhodlo o nové lokalitě pro výstavbu bazénu. Písečtí jsou tak již po několikáté na samém začátku. Nový bazén by podle našich informací měl být postaven v Žižkových kasárnách. Spolu se sportovní halou by měl v budoucnu vyrůst jako součást integrovaného sportovního areálu. Podle místostarosty Hladíka bude nejprve potřebná změna územního plánu. „Stávající bazén by měl bez větších investic vydržet zhruba pět let. Věřím, že do té doby už bude postavený nový,“ dodává Petr Hladík.

Místostarostka Petra Trambová, která byla členkou pracovní skupiny pro stavbu bazénu pod lesnickou školou, k tomu uvádí: „Rozhodnutí zastupitelstva je pro mě velkým zklamáním. Zastupitelé ani tentokrát nenašli dost odvahy rozhodnout a pustit se do stavby podle připraveného a schváleného projektu. Během diskuse se stále jen hledaly důvody, proč je lokalita nevhodná a bazén špatně vyprojektovaný. Nové usnesení o umístění do kasáren, které jsou dopravně i z hlediska napojení sítí zatím netknuté, jen oddálilo další rozhodnutí. Společná stavba bazénu se sportovní halou během projektování ještě určitě dozná navýšení ceny. Pokud se zastupitelům jeví cena bazénu za 350 milionů korun vysoká, pak si nedovedu představit, že budou rozhodovat o částce blížící se pomalu miliardě. Sociální sítě se hned po hlasování naplnily prohlášeními o tom, že zvítězil zdravý rozum. Já si ale myslím, že bohužel nezvítězili občané Písku, kteří budou muset další roky dojíždět za koupáním do Strakonic, Horažďovic nebo Sušice.“

Občané města si tak na nový bazén počkají zřejmě ještě několik let, protože město opět musí začít řešit budoucí podobu zmíněné lokality v Žižkových kasárnách.