Regionální produkty v nemocniční stravě? To není sci-fi

OLOMOUC – Závodní stravování, ať už v práci, ve škole, nebo v nemocnici je zažité jako nenápadité, ale teplé jídlo, na kterém si rozhodně gurmán nepochutná. Doba se však mění a i velké kuchyně se snaží o kvalitní a zdravé pokrmy na talíři. Pacienti Fakultní nemocnice v Olomouci dokonce nyní mohou vybírat ze tří možností.

Pro pacienty upoutané na lůžko chce Fakultní nemocnice v Olomouci připravovat pestřejší, kvalitnější a také zdravější menu. Navíc s možností výběru a větším zastoupením regionálních produktů.

Myslí i na vegetariány

Projekt Nemocniční strava se už nyní zaměřuje na zkvalitnění pokrmů. „Jeho cílem je jednak nabídnout pestřejší a zdravější stravu s využitím produktů regionálních výrobců a s vyšším podílem čerstvé sezonní zeleniny a ovoce a také umožnit pacientům v nedietním režimu výběr ze tří pokrmů oproti současnému jednomu dennímu menu,“ vysvětluje vedoucí projektu a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc profesor Roman Havlík.

Výběr ze tří alternativ nabídne vždy jedno vegetariánské menu bez masa a dvě jídla vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu. „Jedno racionální menu bude respektovat striktněji zdravější výběr potravin s preferencí například celozrnných potravin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny, ovoce a bez smažených pokrmů, zahušťování bílou moukou, uzenin a s omezením červených mas. Druhé racionální menu bude představovat spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší skupina pacientů v nemocnici,“ popisuje hlavní sestra FN Olomouc Andrea Drobiličová.

Do budoucna počítá nemocnice i s nabídkou nadstandardního menu s příplatkem. V rámci podpory aktivní rekonvalescence hodlá zřídit i jídelnu pro mobilní pacienty formou bufetového výběru.