Lidi, nekrmte sysly, můžete jim vážně ublížit!

MLADÁ BOLESLAV – Dříve platil malý roztomilý hlodavec za škůdce a k vidění byl takřka na každém poli. Dnes o něj v přírodě téměř nezavadíte a je vedený jako ohrožený druh. Řeč je o syslovi. Po zimním spánku nyní syslíci v chráněném parku Radouč opět přitahují pozornost návštěvníků, bohužel i zcela nežádoucí.

Kolonii syslů ohrožuje člověk

Radouč se může kromě unikátní stepní květeny pyšnit i výskytem kolonie syslů, která čítá zhruba 100 až 200 jedinců. Někteří lidé si ale nejspíš myslí, že syslové žerou všechno a hází jim neuvěřitelné věci: jogurty, čokolády, bonbóny nebo chipsy. Může to dopadnout i tak, že si sysel zalepí tlamičku žvýkačkou a už mu není pomoci. Jako se to stalo v loňském roce.

Pozorujte, fotografujte, ale nekrmte

Syslové jsou divoká zvířata a krmit by se neměla vůbec. Nepříznivé zimní období tráví v zimním spánku, přes léto pak mají potravu pestrou dostatečně.  Kromě různých druhů trav a bylin konzumují i hmyz či žížaly. Proto sysly pozorujte, fotografujte, ale nekrmte. Zbytečným rozmazlováním a přikrmováním jsou vystaveni mnoha rizikům od ztráty přirozených instinktů přes různé nemoce až po smrt.