Mají Velhartice svou oživlou mrtvolu?

Hřbitovy mají být místem klidu a míru, některé v nás vzbuzují i pocit jakéhosi tajemna. Místem klidu podle legend však rozhodně není hřbitůvek s kostelem u obce Velhartice na Šumavě. Osamělý kostel sv. Máří Magdaleny ze 14. století se zmíněným hřbitovem je znám pro svou tíživou atmosféru. Není divu – tolik zla, co se odehrálo na jednom místě?

Balada od Erbena

Snad právě proto se tímto místem inspiroval i K. J. Erben ve své baladě Svatební košile, což je takřka hororový příběh. Kdysi se zde totiž mělo odehrát něco, o čemž nebyly zatím nalezeny žádné přesné záznamy, ale co nebylo zapomenuto. Souvisí to krom jiného i s legendou o dívce, unesené oživlým nebožtíkem.

Na zděném štítu kostela se objevují tmavé skvrny, které, když se na ně zaměříme, připomínají s trochou fantazie tvář. Obyvatelé jsou přesvědčeni, že je to tvář dívky. Když je štít omítnut, na chvíli skvrny zmizí, zanedlouho však opět prostoupí omítkou. Místní lidé tak věří, že tato tvář patří právě oné dívce unesené umrlcem.

Podle návštěvníků a příznivců tajemna vzbuzuje už samotná stavba kostela nepříjemný dojem. Je to spíše taková ponurá kaple v neméně ponurém prostředí. Zmíněná legenda může být velmi stará, vždyť samotný velhartický  hřbitůvek stojí na místě bývalého pohřebiště z časů Velké Moravy. Ač tedy neznáme stáří této pověsti, K. J. Erben ji nechal odehrát v poněkud pozdější minulosti. Jeho balada má poučit – v souboji s nepřátelskými silami temna vítězí křesťanství, které symbolizuje dobro. To nic nemění na tom, že i samotná balada provokuje lidskou představivost. Není jasné, co se dál dělo s oživlým umrlcem nebo zachráněnou dívkou. A jaká síla probudila nebožtíka? Oficiální verze praví, že se děvče rouhalo, proto přišel trest.

Další strašlivé události

Další pověstí má být magický obřad. Údajně v 15. století zde skupina satanistů sloužila černou mši, při které její účastníci použili černé magie k tomu, aby oživili mrtvého. Měli prý úspěch, protože unesli místní dívku, kterou během černé mše obětovali.

A mohli bychom ve stejném duchu pokračovat. Další pověsti, které umocňují zvláštnost tohoto místa, jsou také velmi dramatické. Na místě dnešního kamenného kostela stál původně kostel dřevěný. Když tuto oblast přepadli lupiči, všichni obyvatelé se v kostele ukryli. Lupiči ale kostel vypálili a všichni, co byli uvnitř, uhořeli. I když zde byl vystavěn kamenný kostel, který byl samozřejmě vysvěcen, zlo zůstalo dodnes…Došlo také k několika pokusům prostor hřbitova i kostela „očistit“, veškeré pokusy však zatím selhaly…