Hledač pokladů vykopal ruské granáty a další munici

LIBERECKO – Na Frýdlantsko zamířili pyrotechnici kvůli munici z druhé světové války, muž s detektorem kovů tu totiž našel granáty a náboje ruské výroby.

Hledači vojenských reálií, munice nebo jakýchkoli jiných pokladů vyrážejí touto dobou na „lov“, protože tráva ještě nestačila vyrůst natolik, aby jim hledání znemožnila. Zejména v oblastech, kudy prošla fronta druhé světové války nebo kde se léta vyskytovala armáda, mohou hledači i po desítkách let nalézt velmi nebezpečné důkazy jejich přítomnosti. „Tzv. „kosení“ v předem vytipovaných oblastech skýtá pro hledače adrenalinové požitky zejména ve chvíli, kdy cívka detektoru zaznamená v hlíně cosi zajímavého,“ vysvětlil policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský.

42letý hledač z Jablonecka vyrazil v sobotu za krásného slunného počasí na Frýdlantsko zkusit štěstí. Krátce po třinácté hodině mu detektor zareagoval na větší množství kovu. Po odstranění svrchní vrstvy půdy a několika následných prohrabávkách země vydala to, co bezmála 80 let skrývala. Dva kusy ručních granátů ruské výroby, jeden podobající se malému ananasu a druhý jako konzerva vazelíny. To vše doplnilo množství rozličných druhů nábojnic do pěchotních zbraní. Muž naštěstí zavolal policisty, na místo dorazili i pyrotechnici ke zneškodnění munice.

Policisté důrazně varují před manipulací s nalezenými předměty, byť i jen vypadají jako munice. I sebemenší otřes může způsobit katastrofu. Podezřelé balíčky, zbraně, munice nebo i předměty s neznámým obsahem mohou být velmi nebezpečné i po tolika letech. Značná koroze může odhalit roznětky, které stále mohou být funkční. Okamžitě volejte bezplatnou linku 158 a rozhodně předměty nikam nenoste.

Foto: Policie ČR