Jarmareční předvelikonoční víkend na jihu Čech. Přidáte se?

JIŽNÍ ČECHY – Jaro je tu, Velikonoce se kvapem blíží, a tak přichází na řadu i různé jarmarky. Toto slovo se v minulosti používalo pro takzvané výroční trhy, které panovníci pořádali většinou při povyšování vesnice na město. Konaly se jednorázově, například v době právě Velikonoc. Zjistili jsme pro vás, kde se o tomto víkendu konají a přinášíme pár informací k jejich místu a čase konání.

Už v sobotu 13. dubna můžete do Tábora zavítat na Velikonoční jarmark, který se bude konat na Žižkově náměstí od 9:00 do 17:00 hodin. Čeká vás velikonoční trh s programem, ukázkami tradičních zvyků a prodejem řemeslných výrobků, vystoupení lidových souborů, ale také divadelní představení. Těšit se můžete například na vystoupení folklórního souboru Javor, lidového souboru Plzeňský mls, anebo pouliční velikonoční vystoupení s obří slepičkou v podání Divadla Kvelb, které vám ještě před koncem jarmarku připomene zvyklosti a tradice inspirované velikonočním časem.

Takzvaný Jarní jarmark se pak koná také v sobotu 13. dubna 2019 v Černé v Pošumaví na prostranství u autobusové zastávky. Trhy se zde budou konat od 10:00 do 16:00 hodin. K zakoupení tu najdete jarní a velikonoční zboží, keramiku, košíky a samozřejmě i kraslice. Připraven je i doprovodný program. Vystoupí Nové operetní studio Brno, taneční skupina Vrtule, děti z místních škol a kroužků a děti z domova v Horní Plané. Hudební doprovod v průběhu celého jarmarku obstará skupina JZD.

V blízkosti Jindřichova Hradce se nachází obec Rašpach a i zde můžete navštívit Velikonoční jarmark. Pořádá ho v neděli 14. dubna 2019 od 9:00 hodin Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu ve spolupráci s obcí Rapšach. U prodejních stánků si budete moci zakoupit keramiku, medovinu, cukrovinky a další, občerstvit se třeba klobáskami, zelňačkou, langoši, párky v rohlíku, pivem a limonádou, případně si koupit velikonoční drobnosti z dílen našich dětí. Čeká vás i soutěž „O nejchutnější vaječný pokrm“, dotovaná hezkými cenami pro první tři místa. Zájemci o účast v soutěži mohou přímo přinést svůj příspěvek 14. dubna 2018 mezi 8:30 a 9:00 hodin do soutěžního stánku na náves v Rapšachu.