Máte rádi filmovou Popelku? Tak přijeďte právě sem

PLZEŇSKO – Pokud jste milovníky pohádky Tři oříšky pro Popelku, rozhodně byste se měli zajet podívat na vodní hrad Švihov. Brzy zde totiž bude zahájen nový výstavní prohlídkový okruh, věnovaný Popelce, která na švihovském hradě v tomto slavném filmu bydlela.

Expozici „POPELKA – za tajemstvím Popelčina střevíčku“ najdete ve čtyřech podlažích Bílé bašty, do které se dostanete samostatným vchodem přímo z velkého hradního nádvoří. Prohlídka je samostatná, průvodce zde nepodává výklad, ale je spíše společníkem na cestě za tajemstvím střevíčku. Na své si přijdou děti, které mohou výstavou projít se sovou Rozárkou při plnění různých úkolů a hádanek.

Potkáte zde Vincka na cestě s kouzelnými oříšky, Popelku u potoka, Popelku ve své chaloupce se sovou Rozárkou, scénu ze soutěže o nejlepšího střelce, pohled od kuchyně s nešikovným kuchtíkem, pohled do světnice s množstvím látek na šaty, přebírání hrachu v popelu, královský ples i nezapomenutelnou závěrečnou scénu se střevíčkem, prstenem… Uvidíte také množství zajímavostí o filmu, obrázky z natáčení na Švihově, několik ukázek z filmu, ale také pohled do originálního scénáře nebo zákulisí a soukromí některých představitelů.

Otevření výstavy je naplánováno na velikonoční svátky. Doba prohlídky se předpokládá zhruba třicet minut.

Zdroj: Jiří Strašek, hradsvihov.cz