Prachatického rodáka Nepomuka Neumanna uctí až v dalekém Římě

PRACHATICE/ŘÍM – Svatý Jan Nepomuk Neumann je prachatický rodák, po němž je ve městě pojmenován například hospic či jedna z ulic. Již dnes se uskuteční slavnostní mše k jeho poctě, a to v italském Římě. Z jeho rodného města byla vypravena delegace v čele se starostou Martinem Malým, který se tohoto slavnostního aktu zúčastní.

Slavnostní mše se bude konat v římském kostele Sant’Alfonso de Liguori na Via Merulana, nacházející se poblíž baziliky Santa Maria Maggiore, a to od půl jedenácté dopoledne. Mši bude předsedat rektor kostela Sant‘ Alfonso P. Luis Alberto Roballo, C.Ss.R. Papežská kolej sv. Jana Nepomuckého v Římě bude zastoupena vicerektorem P. Vojtěchem Novotným a spirituálem P. Tomášem Roule, kteří budou mši koncelebrovat.

Kromě prachatického starosty Martina Malého pozvání přijali také velvyslanec České republiky při Svatém stolci pan Václav Kolaja a velvyslankyně České republiky v Itálii a na Maltě paní Hana Hubáčková.

Součástí mše je i výstava obrazů vzniklých na výtvarném workshopu SALVE, který každoročně pořádá město Prachatice. Některá z těchto děl jsou zaměřena k poctě sv. Jana Nepomuka Neumanna a na mši jim bude slavnostně požehnáno.

Obrazy se poté vrátí zpět do Prachatic do kláštera řádových sester Boromejského řádu a v červnu letošního roku pak budou vystaveny na Velvyslanectví USA v Praze. Autorem projektu je Jiřina Dolejšková, která je vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu v Prachaticích.