Blíží se jarní Flora. Kromě návštěvníků láká i kapsáře

OLOMOUC – Jarní výstava Flora Olomouc 2019, která se uskuteční ve dnech 25. až 28. dubna přiláká do centra města tisíce milovníků květin a zahradničení. Se zvýšeným pohybem souvisí také příležitost pro zloděje. Lidé také musí počítat s uzavřením Smetanových sadů a dalšími omezeními. Jde totiž o jubilejní ročník a tak pořadatelé chystají řadu doprovodných akcí.

Výstavy a navazující odborný i kulturní program jarní Flory znamenají pro Olomoučany jisté omezení pohybu po Smetanových sadech po čtyři dny. Volně průchozí zůstanou každý den před 7. hodinou ranní a po 18. hodině odpolední. Aplikován bude vyzkoušený a osvědčený systém průchodek, který obyvatelé Olomouce znají z minulých ročníků. Pokud chtějí uzavřeným parkem projít při cestě do práce či domů, lze tak jednoduše učinit na základě vratné kauce.

Uzavření sadů znesnadní aktivity černých prodejců nebo kapsářů

„Pro Výstaviště Flora Olomouc je organizační a technické zajištění této významné akce, která přivádí do Olomouce spousty návštěvníků a významně tak přispívá k rozvoji cestovního ruchu v celé lokalitě, naprosto stěžejním úkolem celé sezóny. Věříme také, že uzavření parku po dobu výstavy pomůže redukovat počet černých prodejců a zkomplikuje život kapsářům,“ vysvětluje všechny hlavní motivy zaváděných omezení Eva Fuglíčková z Výstaviště Flora Olomouc.

Čtyřicátý ročník nabídne čtyřdenní program, ale především se návštěvníci mohou potěšit pohledem na barevnou květinovou výzdobu a pořídit výsadbu pro zpestření vlastních zahrad. „Hlavní květinová expozice v pavilonu A nazvaná Strom života zavede návštěvníky do říše snů a fantazie, v níž se prolne přirozená krása květin se sklářským uměním. A to podle návrhu přední české floristky Kláry Franz Vavříkové,“ přibližuje hlavní expozici její garantka Marie Doleželová.

„Nedaleko od hudebního pavilonu na hlavní promenádě Smetanových sadů bude historická oranžerie hostit mezinárodní floristickou soutěž, zatímco v pavilonech G a H na návštěvníky čeká výstava bonsají a suiseki. Květinové expozice doplní veletrh zahradní mechanizace Hortifarm za pavilonem H a také Jarní zahradnické trhy,“ vypočítává rozsáhlý program Doleželová. Výstaviště se pro návštěvníky po dobu Flory bude otevírat v 9 a zavírat v 18 hodin.