S milionovým lupem se snažili opustit stát. Daleko ale nedojeli

ZLÍN – Policie dopadla tři cizince, kteří se s ukradenými penězi a šperky v milionové hodnotě snažili opustit stát. Poškozený pár zachoval chladnou hlavu a jen díky jejich duchapřítomnosti mohla policie rychle reagovat. Bez jejich spolupráce by pátrání po lupiči ze zahraničí bylo velmi obtížné.

„V úterý dopoledne se mladá žena žijící v obci nedaleko Zlína vydala na nákup,“ popisuje událost policejní tisková mluvčí Monika Kozumplíková. „Když se po půl hodině vracela domů, uviděla vyjíždět z ulice, kde bydlí, červené vozidlo Škoda Fabia s registrační značkou sousedního státu, v níž seděli tři muži. Když chtěla v dalším okamžiku vstoupit do svého domu, všimla si, že vchodové dveře jsou násilím vyražené a uvnitř jsou rozházené věci.“

Ženě se ve vyhrocené situaci podařilo zachovat chladnou hlavu, a aniž by se snažila do rodinného domu vejít, kontaktovala policii a svého přítele, kterému vozidlo popsala. Policie okamžitě vyhlásila pátrání. Zatímco byl přítel mladé ženy na cestě domů, při průjezdu Zlínem narazil právě na červený vůz. Okamžitě nahlásil, co viděl a vydal se za ním. Díky jeho pohotové reakci policie auto během pár minut objevila a posádku zadržela.

Jak později vyšlo najevo, ze zadržených byl pachatelem pouze sedmatřicetiletý cizinec, který v autě převážel ukradené šperky a hotovost v hodnotě devíti set devadesáti tisíc korun. Zbylí dva o ničem nevěděli. Lupič byl už dříve sedmkrát trestaný a nyní mu za jeho čin hrozí osmiletý trest.