Třebíč připravuje nové lákadlo pro turisty

TŘEBÍČ – Rádi objevujete zapomenutá místa historie a jste zvídavými objeviteli technických památek? Pak si naplánujte cestu do Třebíče. K atraktivní památkám UNESCO má přibýt nové lákadlo – nově zpřístupněný větrný mlýn na Kanciborku.

Téměř dvě stě let starý kruhový větrný mlýn chce město zrekonstruovat a rozšířit tak nabídku zajímavých míst, která mohou lidé v Třebíči vidět a navštívit. „V současné době zpracováváme studii, která bude překlopena do projektové dokumentace a vyvrcholí stavebním povolením a samotnou rekonstrukcí,“ popsal aktuální stav starosta Pavel Pacal a dodal, že hotovo by mělo být už příští rok. Expozice, které návštěvníci budou moci ve větrníku vidět, se teprve připravují.

Poslední velké stavební úpravy větrníku jsou ze 70. let minulého století. Před dvěma lety se radnice pustila do opravy šindelové střechy, protože dovnitř už zatékalo. Mlýn je technickou památkou. Pro navození iluze větrného mlýna měl lopatky poháněné elektromotorem. I s nimi počítá plánovaná rekonstrukce.

Zájem turistů o Třebíč stoupá. Ukazují to statistiky, které zaznamenávají třebíčská turistická informační centra. Zatímco v roce 2017 navštívilo Třebíč celkem 132 tisíc turistů, v loňském roce jich bylo již téměř 148 tisíc. Návštěvnost tedy meziročně stoupla o 11,7 %. Radnice si od nově otevřeného větrníků slibuje další navýšení počtu turistů.

Historie větrného mlýna

Mlýn byl postaven v roce 1836 pro potřeby Budischowského závodů a mlela se v něm smrková i borová kůra na takzvané tříslo. To sloužilo koželuhům k čištění kůží. Od počátku 20. století je vlastníkem město Třebíč. V mlýně byly byty až do roku 1977.