V pelhřimovské nemocnici mají nový přístroj na měření plicních funkcí

PELHŘIMOV – Máte podezření na astma nebo chronickou plicní nemoc, tzv. CHOPN? Kvůli diagnostice už nemusíte z Pelhřimova jezdit například do Jihlavy. Plicní oddělení Nemocnice Pelhřimov pořídilo za 880 tisíc korun tzv. celotělovou bodypletysmografi, která vylepšuje diagnostiku těchto nemocí.

A jak to funguje? K vyšetření slouží pletyzmografická kabina. Probíhá v sedě v kabině vyšetřovacího přístroje se skleněnými stěnami. Pacient se postupně nadechuje, vydechuje a zadržuje vzduch podle pokynů zdravotní sestry. Vyšetření trvá přibližně 30 minut a pacient nesmí před vyšetřením několik hodin kouřit.
„Jde o specializované vyšetření plicních funkcí, které umožňuje vyšetřit všechny funkční parametry plicní ventilace, včetně změření nitrohrudního objemu plynů, totální plicní kapacitu, odpory a vodivost dechových cest,“ upřesnila primářka plicního oddělení Lucie Rejzková. Součástí vyšetření je i základní spirometrie. Jednoznačným přínosem pro pacienty je přesné určení ventilační poruchy a jejího stupně a přesné zhodnocení plicní hyperinflace. Přístroj umožňuje i vyšetření plicní difúze neboli měření transferfaktoru TLCO. To se provádí při podezření na poškození plic nebo poruchy plicního oběhu, tedy poškození přenosu plynů mezi plicními sklípky a krví.
Celotělová bodypletysmografie patří k rozšířeným metodám vyšetření funkce plic. Nákup přístroje financovala nemocnice s přispěním evropského fondu.