Zlý sen každého rodiče. Dosud úplně zdravé dívce se na závodech zastavilo srdce

BEROUN – Život někdy přináší dramatické chvíle, kdy jen velmi rychlá a správná reakce okolí odežene číhající smrt. Boj o život svádělo tentokrát dítě, které se doposud těšilo plnému zdraví.

Kolaps na běžeckém závodě

V sobotu 13. 4. 2019 se na Berounsku konaly běžecké závody dětí a mládeže. Během běhu jedna dívka náhle zkolabovala. Dispečerka na lince 155 vyhodnotila její stav jako náhlou zástavu oběhu. Nápomocní svědci se potom řídili pokyny operátorky a hned zahájili oživovací pokusy, po kterých dívka začala znovu pravidelně dýchat. I když po chvíli dýchání zase ustávalo, správně a odhodlaně pokračovali v resuscitaci.

Záchranka přijela do 2 minut

Shodou okolností byla jen kousek od místa nešťastné události záchranářská posádka s lékařem, a tak mohli být u dívky už za neskutečné dvě minuty od zavolání. Mladé srdíčko vykazovalo život ohrožující poruchu srdečního rytmu – komorovou fibrilaci. Bez pomoci by hrozila smrt. Zasahující lékař použil defibrilátor a už po prvním výboji došlo k obnovení  oběhu. Malá pacientka se probrala do plného vědomí a sanitka ji potom převezla do motolské nemocnice.

Poděkování od záchranářů

Mluvčí záchranky Petra Effenbergerová poděkovala svědkům za bezchybný výkon: „Na šťastném vyústění tohoto případu mají zásadní podíl.“