Jak dopadli krajští hasiči na jubilejním ročníku ankety Hasič roku?

OLOMOUCKÝ KRAJ – Jak si stojí ve své profesi hasiči Olomouckého kraje ve srovnání s celou republikou? Na jubilejním 10. ročníku prestižní ankety Hasič roku bodovali hned třikrát. Soutěž hodnotila nejlepší zásahy, projekty, hasiče i zaměstnance nebo kolektivy roku 2018.

„Měli jsme svá želízka v ohni v několika kategoriích a byli jsme opravdu úspěšní,“ shrnul mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. V kategorii Hasič roku 2018 na třetím místě bodoval Michal Přecechtěl z HZS Olomouckého kraje, který dosahuje vynikajících výsledků na soutěžích nejen v České republice, ale rovněž na evropských a světových soutěžích. V loňském roce získal na Světových hasičských hrách v Jižní Koreji hned tři medaile, přičemž nejcennější byla zlatá medaile.

V kategorii Kolektiv roku 2018 si odnesla třetí místo Odborná skupina HZS OLK pro stabilizaci budov a výkopů. Ta se specializuje na vyprošťování osob ze závalů a stabilizaci staticky narušených budov a výkopů od roku 2015. „Skupina s pomocí nové techniky zasahovala u několika desítek zásahů od zakrývání poškozených střech, zajištění staticky narušených budov, záchrany osob z pod zříceného stropu nebo u rozsáhlého výbuchu spojeného s poškozením několika desítek domů,“ upřesnil mluvčí s tím, že se tito experti rovněž dlouhodobě věnují podpoře záchranářské kynologie.

Stříbro získali hasiči z Olomouckého kraje v kategorii Projekt roku 2018 za Bezpečné pohraničí. „Cílem projektu spolupráce mezi českými a polskými hasiči je systémově řešit spolupráci při výměně informací nejen mezi hasiči, ale i dalšími záchrannými složkami, zajistit výměnu expertů a realizovat společné výcviky a samozřejmě pořídit chybějící požární techniku,“ dodal Hošák.