Nakupujete přes internet? Pozor, kam své peníze posíláte!

KROMĚŘÍŽSKO – Abyste získali zboží, které chcete, nemusíte už ani vstát od monitoru. Internet vám nabídne cokoliv, co hledáte. V poslední době si čím dál větší oblibu získávají nákupy ze zahraničí – spotřebitele láká nízká cena i čím dál jednodušší dostupnost. Ne vždy je ovšem snadné domoct se požadované kvality nebo získat peníze zpět. Své o tom ví i třiačtyřicetiletý muž z Kroměřížska, který přišel o více než sto padesát tisíc korun.

Kriminalisté se nyní zabývají jeho případem, který začal stejně jako jiný podobný nákup. „Na internetovém inzertním portálu si začátkem tohoto měsíce vyhlédl inzerát s prodejem traktoru značky Zetor v hodnotě sto sedm tisíc korun,“ popisuje situaci policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Potom co se muž pro nákup rozhodl, začala se k získání traktoru odvíjet spletitá cesta.

Po vyplnění on-line formuláře odkazujícího na zahraniční společnost v Německu mu ještě ten samý den přišel e-mail o dostupnosti stroje. Ve zprávě, kterou do češtiny přeložil internetový překladač, se nacházel další odkaz na zprostředkovatelskou společnost se sídlem v Litvě. Muž tedy vyplnil další potřebné údaje a obratem obdržel pokyny k platbě za traktor a dopravu. „Jednalo se o částku zhruba sto dvacet tři tisíc korun. Peníze odeslal na účet v Irsku,“ upřesňuje Simona Kyšnerová. „Na druhý den přijal další zprávu s tím, že musí ještě zaplatit clo ve výši okolo třiceti tisíc korun. Tuto částku taktéž uhradil.“

To už obdržel i ujištění, že bude traktor doručen do tří dní. Ani po zaplacení a uplynutí slíbené lhůty zboží neobdržel a tak se rozhodl od smlouvy odstoupit. Vyrozuměl o tom prodávající společnost. Ta mu přislíbila vrácení peněz, ovšem bez poplatků, ani jedno z toho se však nevyplnilo. Celkově tak kvůli internetovému podvodu přišel o více než sto padesát tisíc korun.