Nejvyšší nezaměstnanost ve Středočeském kraji je na Kladensku

KLADENSKO – Nezaměstnanost na Kladensku sice meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na 3,6 procenta, přesto jde stále o krajský nadprůměr a v březnu dokonce primát. Úřad práce v okrese v březnu evidoval 4 297 nezaměstnaných, o 106 méně než v únoru.

Práce momentálně neschopní

Úřad práce na Kladensku evidoval 4297 nezaměstnaných, z nichž je 3792 ihned práceschopných. Počet lidí v evidenci zahrnuje také nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti.

Krajský žebříček

Za Kladenskem, kde nezaměstnanost v březnu činila 3,6 procenta, následovalo Kolínsko a Příbramsko, kde bylo shodně 3,5 procenta. Nepříznivější situace ve Středočeském kraji je tradičně v okrese Praha-východ, kde byla v březnu nezaměstnanost 1,1 procenta, následovaná Prahou -západ s 1,5 procenta, Benešovskem s 1,7 procenta a Mladoboleslavskem s 1,8 procenta. Krajský průměr činil 2,6 procenta, což ze středních Čech dělá kraj se sedmou nejnižší nezaměstnaností v České republice.

Pokles v celém Česku

Nezaměstnanost měsíčně poklesla v celém Česku z 3,2 na rovná tři procenta. Podle analytiků se na snížení stavu podíleli lidé odcházející z evidence Úřadu práce kvůli zahájení sezonních prací a neustálé poptávce po pracovní síle v některých průmyslových odvětvích, v nichž se zvyšuje výroba a přibývá zakázek i nabízených služeb.