Paráda, děti tvořily podle světových mistrů. Teď mají výstavu!

PLZEŇ – O tom, jací talenti vyrůstají v našem městě, se máte možnost přesvědčit hned na dvou po sobě jdoucích výstavách. Tvůrci prezentovaných prací jsou žáci plzeňské Základní umělecké školy Jagellonská.

Do konce dubna můžete zhlédnout expozici „Barvy, tvary, nálady aneb Inspirace světovými malíři“. Vystřídá ji výstava „Hundertwasser a portréty malířů“, která potrvá do podzimu 2019.

Současná expozice „Barvy, tvary, nálady aneb Inspirace světovými malíři“ představuje na osm desítek obrázků a keramických výrobků, jejichž autory je šedesát dětí. Nápady děti hledaly v sytých a zářivých barvách fauvistů a také v díle ruského malíře V. Kandinského. Pro fauvismus, umělecký směr z počátku 20. století, jsou typické kontrastní, plošně a divoce nanášené barvy.

Druhá výstava bude zahájena 25. dubna. Zde děti byly inspirovány fantaskním dílem rakouského výtvarníka, grafika a architekta F. Hundertwassera. Jeho tvorba je bohatá na ornamentální dekorativní prvky, s častým symbolem spirály a přírodních nebo ekologických motivů.

Díla jsou tradičně umístěna ve vstupní hale dětského oddělení v galerii Barevný koníček a podél schodiště od přízemí do 3. patra.

Zdroj: Knihovna města Plzně