Sto let dobrodružství a odvahy poprvé i v Otrokovicích

ZLÍN – Zlínský festival Neznámá země je každoroční oslavou dobrodružství, statečnosti, chuti objevovat a především snahy pochopit neznámé. Jelikož už nejsou na mapách bílá místa, která by bylo třeba vyplnit, o to víc nás pořadatelé festivalu vyzývají k vyplnění mezer v našich myslích, abychom byli schopni zbourat hranice zaběhlých vzorců a vnímat svět novým pohledem. Ode dneška až do konce dubna máte unikátní možnost otevřít se novým myšlenkám.

Cestovatelský festival nám dává nahlédnout do neznáma již od roku 1997, kdy byl uspořádán jako oslava padesátého výročí startu africké expedice pánů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Od té doby se tvůrcům Petru Horkému a Jiřímu Náplavovi podařilo událost rozšířit na maraton přednášek, výstav, promítání, besed, koncertů, workshopů a setkání. A aby zúčastněným cestovatelům nezlenivěly nohy, čeká je i běh!

Letošní ročník pořádaným s mottem „100 let dobrodružství a odvahy“ přinese také jednu změnu. Poprvé se totiž rozrůstá mimo samotné město Zlín do Otrokovic a díky tomu se budete moct zúčastnit rovnou tří událostí v prostorách místního městského úřadu a knihovny. Každoročním překvapením je i udělení festivalové ceny Kantuta, která je od roku 2000 věnována mimořádným osobnostem za jejich přínos v oblasti poznávání a sbližování kultur světa. Laureáty jsou i tak významní lidé jako Alfréd Strejček, Jeho svátost Dalajláma nebo cestovatelské duo Hanzelka a Zikmund.

Kam za neznámem?

Jako tradičně se hlavní část programu odehraje v kulturním institutu Alternativa ve Zlíně s kapacitou sto šedesát míst. Pokud byste se rádi vypravili na komornější akci, navštivte prostory Café R21, kavárnu, čokoládovnu a čajovnu GULLIVER, kavárnu Továrnu, lezecké centrum Vertikon, prodejnu Káva Čaj Pohoda nebo Městskou knihovnu a Městský úřad v Otrokovicích.

Mimo drobné, přátelské události můžete na Neznámou zemi narazit i v prostorách obchodního centra Zlín v Malenovicích, kde se vám představí unikátní výstava leteckých fotografií S vírníkem na Island. Rozhodně přijďte i na náměstí Míru ve Zlíně, kde vám ve středu zahraje Ivan Hlas se svým hostem, kytaristou Norbi Kovácsem. Zapojit se můžete i do rodinného běhu od hotelu Tomášov na Tlustou, který je připravený na 28. dubna.

Co si nenechat ujít?

Hlavním tahákem tohoto ročníku jsou tři výjimečné akce, z nichž první se uskuteční již dnes v osm hodin večer v prostorách Alternativy. Přednášku na téma „Kolik třešní, tolik višní aneb psal i Jára Cimrman japonské haiku?“ povede oblíbený herec Miloň Čepelka.

Cestami vnitřními a vnějšími vás provede slavný český autor a dobrodruh, „Prsatý muž“ Josef Formánek. Setkat se s ním můžete opakovaně, hlavním bodem jeho návštěvy bude však nepochybně přednáška v Alternativě, kterou si pořadatelé připravili na 29. dubna. Tématem budou nejen exotické krajiny, ale i cesta do vlastního nitra.

Naprosto exkluzivní zážitek nabízí setkání se žraločím mužem Andre Hartmanem, který se takto představí poprvé a jedinkrát v České republice. Tento sedmašedesátiletý Jihoafričan je prvním člověkem, který se odvážil plavat se žraloky bílými bez jakékoliv ochrany. K besedě se připojí i další zkušení potápěči a filmaři a všichni se sejdou 23. dubna v Alternativě.

Vstup na festivalové akce je zcela zdarma, pouze tři výše zmíněné „chuťovky“ pro skutečné cestovatelské gurmány jsou symbolicky zpoplatněné cenou sto až sto dvacet korun. Celý program můžete nalézt na stránkách festivalu a vybrat si z toho nejlepšího, co pro vás pořadatelé mohli přichystat.