V Brodě se budou číst jména obětí holocaustu

HAVLÍČKŮV BROD – Muzeum Vysočiny si bude ve čtvrtek 2. května připomínat Den holocaustu a hrdinství Jom ha šoa. Na Havlíčkově náměstí se budou od 14.00 v rámci pietního aktu číst jména obětí holocaustu, stejně jako v jiných částech republiky i celého světa.

Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod pořádá ve spolupráci s Institutem Terezínské iniciativy čtvrtý ročník připomínky obětí holocaustu v Havlíčkově Brodě Jom ha šoa.

Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura“ (יום הזיכרון לשואה ולגבורה ) je dnem, kdy si prostřednictvím vzpomínkových obřadů připomínáme památku obětí holocaustu. „Pro tento pietní den byl stanoven termín, kdy bylo zahájeno povstání ve varšavském ghettu v roce 1943 (14. Nisan podle židovského kalendáře/19. dubna 1943). V Izraeli je tento den státním svátkem,“ prozradila Alena Jindrová z havlíčkobrodského muzea.

Základem akce je veřejné čtení jmen obětí holocaustu, které začíná po celém světě ve stejný den, v České republice ve stejnou hodinu. Součástí připomínky bude v Havlíčkově Brodě malá výstava fotografií židovských památek z Havlíčkobrodska. „Každý se může aktivně zúčastnit a vyjádřit svou podporu myšlence rovnosti práv všech obyvatel světa,“ zve Alena Jindrová.