Budějovická nemocnice bude o Velikonocích bez dětské pohotovosti

ČESKÉ BUDĚJOVICE – V případě, že budete o Velikonocích potřebovat v krajské metropoli se svou ratolestí na pohotovost, budete mít patrně smůlu. Českobudějovická nemocnice dnes totiž vydala prohlášení, že nebude k dispozici Lékařská služba první pomoci pro děti a dorost.

Od pátku 19. dubna do neděle 21. dubna 2019 tedy v případě potřeby budete muset vyhledat tyto služby jinde. „Bohužel, přes veškerou snahu se nepodařilo obsadit tyto služby dětské pohotovosti obvodními lékaři pro děti a dorost, do jejichž kompetence tato činnost patří,“ uvádí nemocnice na svém webu.

Jihočeský kraj se s tímto problémem potýká už od začátku letošního dubna. „V současné době je lékařská pohotovostní služba na jihu Čech zajišťována na 18 místech, což nás řadí mezi kraje s jejím největším pokrytím. Pro zajímavost je možno uvést počty ošetřených ´malých i velkých´ pacientů, jejichž počet v minulém roce překročil 69 tisíc. Z toho celých 55 tisíc právě v jihočeských nemocnicích,“ uvedl vedoucí Odboru zdravotnictví Jihočeského kraje Petr Studenovský.

Kraj tedy apeluje na ambulantní lékaře, aby vypomohli svým kolegům, protože bez nich kraj není schopen pohotovostní služby zajistit. „Dosud se neochota ambulantních lékařů sloužit pohotovosti vykrývala kmenovými lékaři nemocnic. Řešení problému tímto způsobem je ale vždy dočasné a ne vždy ku prospěchu věci,“ dodal Petr Studenovský.