Mladík toužil po pronájmu, přišel o tisíce korun

PLZEŇ – Potřeboval nutně bydlet, tak se mladík ze severního Plzeňska rozhodl podívat na inzertní portál. Tam mu po chvíli hledání do oka padla výhodná nabídka, týkající se pronájmu bytu v Plzni v Radobyčické ulici. To ještě netušil, že se stane obětí podvodu.

Muž neváhal a na nabídku zareagoval. Prostřednictvím emailové komunikace s ním začal komunikovat podavatel inzerátu pod jménem „Renata Bartova“. Ta měla údajně bydlet v zahraničí. Došlo mezi nimi k dohodě nájmu bytu a následně natěšený mladík zaslal finanční hotovost ve výši 410 liber na zahraniční účet. Po připsání finančních prostředků na účet pronajímatele mělo dojít k zaslání dalších pokynů včetně klíčů k pronajaté nemovitosti.

Bohužel, k jeho zklamání až do dnešních dnů nic nepřišlo. „Kontaktní osoba na uvedené emailové adrese nereaguje a finanční hotovost poškozenému doposud vrácena nebyla. Policisté se případem zabývají a pátrají po pachateli,“ popisovala situaci policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Policisté varují před podobnými a v dnešní době rozšířenými podvody nejen při pronájmech bytů, koupě nemovitosti nebo třeba automobilu. Buďte velmi obezřetní, pokud vaše peníze bez osobního jednání s prodejcem, pronajímatelem nebo majitelem zasíláte „předem“ na zahraniční účty. V mnoha případech na sebe kontaktní osoby neposkytují telefonický kontakt a uvádí pouze emailovou adresu, a že nabízenou bytovou jednotku nabyly v dědictví. V mnoha případech se jedná o falešné e-mailové adresy podvodníků, neexistující bytové jednotky a vaše peníze již nikdy neuvidíte.