Objev vědu, zažij vědu, oslav vědu!

ZLÍN – Stejně jako Fakulta Technologická Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, která vědou žije již padesát let. A jak lépe oslavit roky její existence, než představit široké veřejnosti, jak krásný je pocit bádat a objevovat? Popularizace vědy tím získává zase jiný rozměr, protože tentokrát se jí budete moct dotknout, zamíchat s ní a ochutnat. Že to není pro vás?

První ročník vědeckého festivalu „Zažij vědu“ vám otevře obzory už tento týden v úterý a ve středu. Program si pro vás představili výzkumníci ze šesti různých odvětví a namíchaly ho z ingrediencí, které osloví všechny vaše smysly a protočí každý mozkový závit. Seberte odvahu a přihlaste se do jednoho z workshopů, přijďte na čtvrthodinové večerní přednášky a posléze usedněte k jednomu z populárně-naučných filmů. Festival vás zabaví po celý den.

Vyzkoušej vědu!

Dopolední program je v obou dnech věnován středním školám, ovšem odpoledne od tří do šesti hodin si místní akademikové vezmou do parády širokou veřejnost a ukážou vám, jak se „dělá věda“ přímo ve svých laboratořích. Můžete si vybrat z dvaadvaceti atraktivních témat, kde se bádání spojuje s radostí z poznání. Ponoříte se do srdce chemie, odhalíte tajemství 3D bio tisku, zjistíte, že věda může být ukrytá i ve vaší botě a nakonec dojde i na čokoládu. A na brouky.

Vstup na všechny workshopy je zcela zdarma, jedinou podmínkou je minimální věk patnáct let a včasná registrace na internetových stránkách. Abyste se mohli do vámi zvoleného tématu zapojit, nepotřebujete žádné znalosti ani dovednosti.

Vyslyš vědu!

Pokud vás výzkumná kuchyně doposud neodradila, zasedněte do lavic a připravte se na skutečnou akademickou lahůdku. Místní kapacity totiž dostaly nelehký úkol, a sice představit své vlastní téma během pouhých patnácti minut. Jak do tak krátkého formátu zvládnou vložit všechen svůj zápal a lásku k oboru? To uvidíte v posluchárně 003.

Debata se bude točit kolem znečištění v mikro i makro pojetí a budoucnosti 3D tisku. Odborníci vám poradí, jak se vyznat ve složení potravin nebo jaký sýr je pro nás ten pravý. A na rozdíl od workshopů nedojde jen na brouky, ale i na kuřecí pařátky.

Pozoruj vědu!

Mezi desátou a šestou hodinou můžete každý den zavítat do posluchárny 002 na promítání krátkých filmů, které jsou seřazeny v opakující se dvouhodinové smyčce. Krátké, vtipné a inteligentně formulované snímky jsou navíc výběrem toho nejlepšího z padesátého třetího ročníku mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc.

Vítězná ocenění si z výše zmíněného festivalu odnesly i dva celovečerní filmy, které vám promítnou od půl osmé večer. V úterý vám ve snímku Potěšení z úspěchu odhalí pomocí matematicky cestu k úspěchu a ve středu se prostřednictvím Veletrhu vědy ocitnete v konkurenčním prostředí mladých vědců.

Chcete si vyzkoušet být aspoň na chvilku vědcem? Přijďte do nové budovy U15 Fakulty technologické UTB vedle autobusového nádraží a peníze nechte doma. Všechny akce jsou pro vás připraveny zcela zdarma.