Osm bytů v Jihlavě budou využívat rodiny ve finanční nouzi

JIHLAVA – Krajské město Vysočiny se zapojí do projektu Housing First. Bude tak jedním ze zhruba 20 českých měst, která takto řeší situaci existenčně ohrožených rodin. Pomoci se mají dočkat rodiny s dětmi a domácnosti jednotlivců, projekt primárně cílí na rodiče samoživitele s dětmi v bytové nouzi. Zatím Jihlava počítá s obsazením osmi bytů.

Město se uchází o dotaci programu, kterou vypsalo Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále MPSV). „Podmínkou pro zařazení je prokazatelný pobyt na území města Jihlavy minimálně po dobu tří let,“ uvedl uvolněný radní města pro sociální oblast Daniel Škarka.
Projekt bude dotacemi financován z 95 procent, rozpočet města přihodí pět procent, a to maximálně ve výši 200 tisíc korun. Současný předpoklad rozpočtu programu pro Jihlavu je tři miliony korun.

Město předpokládá zařazení osmi bytů, které dle možností doplní až o další čtyři. „Byty jsou v majetku města a jsou po Jihlavě rozprostřené, nejedná se tedy o byty pouze v jednom či dvou domech. Při výběru obsazení bytů rozhoduje jednak míra ohrožení domácnosti bytovou nouzí, jednak velikost domácností vzhledem k velikostem bytu. Počet zapojených domácností bude pravděpodobně vyšší než počet bytů, proto se počítá s náhodným výběrem z těchto kategorií,“ sdělil Daniel Škarka.

Bydlení především

Metodologie pomoci bezdomovcům Housing First vznikla v roce 1988 v americkém Los Angeles. Vychází z myšlenky, že základní potřebou osob bez domova je získat stabilní ubytování, díky kterému budou schopni vyřešit své ostatní potřeby i problémy.
„Rodiny se nejprve v domácnostech zabydlí, poté je bude intenzivně navštěvovat pracovník odboru sociálních věcí. Město rodinám poskytne také poradenství ohledně prevence dluhů a přecházení rizikům,“ doplnil uvolněný radní.

Z důvodu možného výpadku příjmů domácností se počítá s vytvořením garančního fondu, který bude v jasně vymezených situacích vykrývat výpadky v příjmech domácností. Vedení města jmenuje komisi garančního fondu, která bude vyhodnocovat žádosti o příspěvek zprostředkované sociálními pracovníky.