Chlapec z Čelákovic nalezl pod stromem nebezpečnou munici, přivolal pomoc!

PRAHA VENKOV – VÝCHOD – Velkou pochvalu si jistě zaslouží nezletilý chlapec, který v úterý nalezl vedle plotu rodinného domu v jehličí pod stromem jeden kus munice. Zachoval se duchapřítomně a o nálezu informoval místní strážníky městské policie.

K nálezu okamžitě vyrazili i policisté včetně policejního pyrotechnika, který určil, že se jedná o dělostřeleckou minu. “Vzhledem ke stavu a typu munice se odborná likvidace odpálením prováděla v bezpečném prostoru na poli u Čelákovic,” informuje tisková mluvčí Eva Hašlová. Je důležité si připomenout, jak se zachovat při nálezu munice.

Co dělat, když naleznete nevybuchlou munici:

Pokud kdekoliv, na procházce v přírodě, při úklidu v objektech, či při výkopových pracích naleznete podezřelé předměty, u kterých budete mít podezření, že by se mohlo jednat o munici, či její součásti, dodržujte následující pokyny:

  • Přerušte veškeré práce!
  • S předmětem v žádném případě nemanipulujte a vůbec se ho nedotýkejte!
  • Okamžitě přivolejte Policii České republiky!
  • Podle možností a okolností do příjezdu policie zajistěte, aby se k předmětu nepřiblížila jiná osoba!

Za žádných okolností se neobávejte nález munice oznámit. Činíte tak v dobré víře ve snaze zabránit škodám na životech, zdraví a majetku osob. I kdyby přivolaný pyrotechnik na místě konstatoval, že se o munici nejedná, nebude vám nic vyčítat, ani nemusíte výjezd hradit. Je lepší, když policie věc prozkoumá preventivně, než aby došlo k výbuchu.