Pro těžce zraněného dělníka letěl vrtulník

ŠUMAVA – Včerejší odpoledne na stavbě jednoho z domů na Šumavě narušilo zranění jednoho z dělníků, kteří na domě pracovali. Vzhledem k jeho závažnému poranění musel být na místo přivolán i vrtulník letecké záchranné služby.

Dispečink Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje včera 16. dubna 2019 kolem tři čtvrtě na čtyři kontaktoval Horskou službu na Kvildě. „Podle předaných informací spadl nedaleko naší služebny na Kvildě při stavbě domu muž středního věku z lešení. Vzhledem k vzdálenosti jsme byli na místě v podstatě ihned a zjistili, že pán spadl z výšky obličejem přímo na kámen,“ popsal okolnosti výjezdu Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Horská služba byla na místě téměř hned a po prvotním průzkumu bylo zjištěno, že si pacient vlivem silného úderu rozsekl čelo a krvácí z tepny. „Okamžitě jsme se snažili zastavit prudké krvácení tlakovým obvazem. Než dorazil sanitní vůz z Modravy, nasadili jsme jich několik vrstev, ale nakonec se nám podařilo tok krve zastavit. Kromě toho měl muž několik drobnějších poranění, které jsme obvázali,“ uvedl Josef Tischler.

Na místo byl vzhledem k závažnosti poranění přivolán vrtulník Letecké záchranné služby Armády České republiky z Bechyně. „Lékař si pacienta poté ve stabilizovaném stavu převzal. Podle našich informací pak posádka zraněného muže transportovala k dalšímu ošetření do Českých Budějovic,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Pro těžce zraněného dělníka letěl vrtulník – Kvilda (zdroj Horská služba)

Horská služba takové zásahy mimo sjezdové tratě v rámci Integrovaného záchranného systému prý podle Michala Janďury provádí především kvůli krátkému dojezdovému času.