V Cykloaréně Vysočina otevřou novou pumptrackovou dráhu

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Cykloaréna Vysočina v Novém Městě na Moravě má pro cyklisty nové vyžití. K populárním singletrackům, silničním, MTB a gravel okruhům přibývá možnost vyzkoušet si asfaltovou pumptrackovou dráhu. Nová specifická trať pro terénní cyklistiku, takzvaný pumptrack, patří pro své parametry aktuálně k největším v Česku. Slavnostní otevření je připraveno na pátek 3. května.

Součástí slavnostního otevření budou ukázky jízdy DIRTY PARKS, cyklotrial show Marka Pochtiola, juniorského mistra Evropy v biketrialu 2018, a představí se i Martin Dražil v Show flat MBX a workshop.

Cyklodestinace Novoměstsko i samotná Vysočina Arena je s novým pumptrackem atraktivnější a úspěšně konkuruje dalším areálům zaměřeným na milovníky terénní cyklistiky a cílovou skupinu rodin s dětmi. Trať je koncipovaná jako okruh pro začátečníky, na který pak navazují obtížnější pasáže. Svoje první dovednosti si tak mohou zlepšovat hlavně začátečníci, ale trať je atraktivní výzvou i pro zkušené jezdce.
„Některé pumptracky v Česku mají přírodní povrch z uježděné hlíny, jiné jsou asfaltové. V Cykloaréně Vysočina se zvolil asfaltový povrch, a to hned z několika důvodů. Je bezúdržbový, má široké spektrum využití jak pro jízdní kola, tak i skateboardy, inline brusle nebo dětská odrážedla. Navíc je provozuschopný už krátce po dešti a při mírnějších zimách v podstatě celoročně,“ upřesnil krajský cyklokoordinátor Petr Stejskal.

Umístění tratě přímo v areálu Vysočina Areny je záměrné, v návaznosti na ostatní infrastrukturu a zázemí pro návštěvníky. V blízkosti je parkoviště, sociální zařízení, půjčovna a servis kol, tzv. test centrum nebo občerstvení.
Menší pumptracky najdete na Vysočině také v Lukách nad Jihlavou, Vilémově a od letošního roku i v Jemnici.

Věděli jste?

Nový a populární trend pumptrackových tratí dovoluje na relativně malé ploše vytvořit podmínky, které mladým lidem a dětem mohou získat první dovednosti a správné návyky pro jízdu v terénu. Jezdec se postupně zdokonaluje a používá „pumpování”, tedy pohyb nahoru a dolů jako hnací sílu jízdního kola namísto šlapání, odtud název pumptrack.
Více informací: www.vysocina.bike.