Velikonoce na poslední chvíli? Víme, kde je ještě stihnete!

ZLÍNSKÝ KRAJ – Bylo toho shonu před svátky tolik, že jste si je ani nedokázali užít? Všichni sousedi mají u domu spletené proutí, v květináčích tulipány se zapíchnutými papírovými kuřátky, vajíčka namalovaná a zavěšená v oknech a už z vedlejší ulice cítíte vůni jidášků, cukroví a perníčků. O beránkovi, který snad sám vyskočil už upečený z formy, ani nemluvě. A vy jen mlčky přemýšlíte, kde jste udělali chybu. Přestaňte se zaobírat tím, co jste všechno nestihli, a přijďte si užít Velikonoce bez starostí. Co nemáte, nakoupíte na jarmarku.

Ačkoliv množství svátečních akcí už proběhlo, stále je ještě z čeho vybírat. Kromě trhů a jarmarků můžete děti zabavit na folklorních událostech a akcích spojených s Velikonocemi, kde se budou moct aktivně zapojit. Uvidíte, že ode dneška až do pondělka budete mít program na každý den!

Velikonoční jarmark na náměstí Míru ve Zlíně, středa 17. dubna – pátek 19. 4. dubna

Oslavy přímo v centru Zlína jsou tradiční událostí, kde kromě ochutnávky dobrot a obdivování řemeslných výrobků můžete aktivně zapojit i děti. Připraveny jsou pro ně sportovní aktivity, malování na obličej, kouzelnické vystoupení Jirky Hadaše, tvořivá dílna, řetízkový kolotoč i žonglérský workshop. Na pódiu vám zahraje Ivan Hlas, přerovský Add Gospel, dětský folklorní soubor Bartošáček, Fleret se Zuzanou Šulákovou a skupina Molekula. Novinkou je letos vystoupení KVELB THEATRE s obří veselou slepicí. Jarmark je pro vás připraven každý den od devíti do šesti.

Velikonoce v parku Komenského ve Zlíně, sobota 20. dubna

Pokud se chcete vyhnout davům a zůstat přitom v krajském městě, zavítejte na rodinnou akci v parku Komenského, kde se vaše děti zabaví poznávacími zastaveními s jarní tematikou. Zabaví je nejen sázení kytiček a poznávání živočichů, ale i hledání králíka, společné zdobení parku, pletení pomlázky, výtvarné aktivity s Mojí dílnou, Ateliérem Radost a organizací Ruce v akci. Vyrobit si můžete píšťalku z proutí a vyzkoušet si tradiční řemesla.

Vystoupí dětské folklorní soubory a součástí bude i minijarmark s občerstvením. Přijít můžete mezi druhou a šestou, pouze v případě špatného počasí se akce přesune do Klubu 204.

Mrskačka, mrskačka, běda tom, kdo nemá korbáčka, čtvrtek 18. dubna

Program s tvořivou dílnou si připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, v pátém podlaží čtrnácté budovy. Vyzkoušet si budete moct tradiční zvyky, zdobení kraslic slámou, gravírováním i batikou a zúčastníte se výroby vizovického pečiva. Přijďte mezi desátou a dvanáctou nebo jednou a čtvrtou.

Velikonoční jarmark na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, sobota 20. dubna – neděle 21. dubna

Bohatý kulturní program s tradičním velikonočním zbožím si pro vás připravilo i Uherské Hradiště. Svátky ve slováckém duchu doprovodí dětské folklorní soubory, Fleret, skupina Kanonýři nebo Fatamorgana.

Velikonoční jarmark Velehrad, středa 17. dubna

Kromě stánkového prodeje se můžete těšit na vystoupení základní a mateřské školy i baletního souboru, ukázky občerstvení z jarních rostlin spojených s ochutnávkou a vyhlašovat se budou i vítězové soutěže o nejkrásnější velikonoční vajíčko. Připraveny jsou tvořivé dílničky i výstavy fotografií Květoslava Fryštáka a díla akademického sochaře Otmara Olivy.

Valašské Velikonoce na Dolním náměstí ve Vsetíně, čtvrtek 18. dubna

Zelený čtvrtek nabídne jarmark pro děti i celou rodinu. Od devíti hodin se mimo tradičních lákadel můžete těšit na vystoupení pouličního divadla KVELB, souboru valašských tanců a písní Vsacan nebo skupiny dechové hudby Kotáranka. Pletení tatarů a malování vajíček je samozřejmostí!

Velikonoční jarmark s folklorem v Luhačovicích, sobota 20. dubna

Ulice Dr. Veselého ožije sváteční veselicí. Bílou sobotu tu oslaví představením tradičních řemesel, lidových tanců a cimbálové muziky. Mimo světský program je tento jarmark spojen s duchovní podstatou Velikonoc a zakončují ho Velikonoční vigilie v Kostele svaté rodiny.

Velikonoce na Valašsku ve Valašském muzeu v přírodě, sobota 20. dubna – pondělí 22. dubna

Snad není lidovější a tradičnější akce než v Rožnově pod Radhoštěm. V areálu živého muzea zažijete jarmark i muziku, vaření jarní polévky, barvení kraslic i tvůrčí dílnu pro děti. Zahrají vám folklorní a cimbálové soubory Pazúr, Kotár, Jánoš, Javořina, Malý Radhošť a Radhošť, Ostravička, Soláň a Frenštátská cimbálová muzika Radegast. Tento unikátní zážitek si rozhodně nemůžete nechat ujít!