Houká, píská, kouří! Fascinuje malé i velké. Svezte se na Velikonoce Všudybylkou

RAKOVNÍK – Vyjet si na výlet vlakem, není nic neobvyklého – ale co takhle vyjet si soupravou, kterou pohání historická parní lokomotiva? Přenese nás to o pár desítek let zpět, do časů, kdy parní lokomotiva byla běžnou součástí železnice.

Z Lužné do Stochova

Pokud se dopravíte do Lužné u Rakovníka, v pátek a v sobotu 19. a 20. 4. se můžete svézt s historickým vlakem taženým parní lokomotivou Všudybylkou. Pojede přes Řevničov a Nové Strašení do Stochova a zpět. Odjíždět se bude z Lužné v 11,04 a přes Řevničov a Nové Strašecí dorazíte v 11,47 do Stochova. Na zpáteční jízdu po stejné trase se pojede ze Stochova v 13,16 a do Lužné s ním přijedete minutu před druhou hodinou odpolední. Během zastávky parního vlaku ve Stochově si můžete prohlédnout na nádraží Prezidentský salonek.

Všudybylce úplně neodzvonilo

Lokomotiva Všudybylka byla vyrobena v roce 1925 v továrně Českomoravská – Kolben pro vozbu lehkých rychlíků a osobních vlaků. Její rychlost byla až 90 km/h a výkon 1150 koní. Provoz nevykazoval téměř žádné poruchy, byly to lokomotivy spolehlivé, rychlé a úsporné. Proto se také po železnicích rozšířily a získaly přezdívku Všudybylka. Dojezdily koncem sedmdesátých let. V muzeu v Lužné u Rakovníka byla jedna lokomotiva opět zprovozněna a v současnosti je zde udržována a provozována jako funkční exponát. Muzeum v Lužné u Rakovníka je otevřené po celé svátky od 9,30 do 17 hodin. V pátek a v sobotu se konají jízdy úzkorozchodnou parní lokomotivou č. 21 a v provozu je také modelové kolejiště.