Jihočeští hasiči se zdokonalovali v řízení. Jak jim to šlo?

ČESKÝ KRUMLOV – Předností takového správného hasiče není „jen“ fyzická kondice a rychlost v rozhodování, ale také výborné řidičské umění. Jihočeští hasiči tak od začátku tohoto týdne absolvovali zdokonalovací jízdy, které měly prověřit jejich schopnosti.

Jízdy se již druhým rokem konaly ve vojenském prostoru Boletice. „Obtížný terén vojenského výcvikového prostoru si ve dnech 15. až 17. dubna vyzkoušely přibližně čtyři desítky hasičů zařazených na pozici výjezdových hasičů-strojníků nebo také techniků strojní služby sloužících na denní směně,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Hasiči „trénovali“ na dvou cisternových automobilových stříkačkách CAS 20-M3LP – Camiva, dvou cisternách CAS 32-S3R – Tatra 815 a nákladním automobilu NA S3R – T815-7, kterému říkají evakuační Tatra. „Složité terénní podmínky umožňovaly hasičům projet si například nebezpečné stoupání a klesání, brod či nestabilní bahnitý terén,“ konstatovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

A jak si jihočeští hasiči vedli během zdokonalovacích jízd? Podle slov mluvčí Venduly Matějů svoji práci zvládají skvěle. „Ovládají své vozy, bezpečně dovezou na místa zásahů jak své kolegy, tak nutný materiál. Ale možnost každého takovéhoto výcviku je pro všechny vždycky přínosem,“ dodala Matějů. Na video z jízd se můžete podívat zde.