Spor mezi městem a vystěhovanými rodinami snad nikdy neskončí! Radní mimosoudní dohodu zamítli

VSETÍN – Soudní pře mezi vsetínskými rodinami vystěhovanými z tzv. pavlačového domu a městem rozhodně není u konce. Spor, který se táhne už od roku 2008, mělo vyřešit mimosoudní vypořádání. Rada města ovšem návrh zamítla a navrhované podmínky nadále považuje za nepřijatelné.

Celá kauza začala již před třinácti lety, kdy bylo město nuceno zbourat tzv. pavlačový dům u polikliniky kvůli jeho havarijnímu stavu. Jako kompenzace bylo tamním obyvatelům sjednáno náhradní bydlení v domech na Poschle nebo vyřízení bezúročné půjčky na pořízení náhradního bydlení s dvacetiletou lhůtou splatnosti. Tuto možnost zvolily čtyři rodiny s celkem dvaapadesáti členy, kterým po vyřízení slíbené půjčky v hodnotě přesahující tři a půl milionu sjednalo město koupi domů na Prostějovsku, Olomoucku a Jesenicku. Nutno dodat, že někteří z nich již tehdy figurovali na seznamu neplatičů nájemného a město je tudíž mohlo vystěhovat bez náhrady.

Většina ovšem přestala půjčky splácet, přístup města při stěhování označila jako nátlakový a za utrženou psychickou újmu podala na město žalobu, v níž žádá odškodné ve výši pět milionů dvě stě tisíc korun a omluvu v médiích. Spor tak už prošel Krajským i Vrchním soudem a město se neúspěšné bránilo dovoláním k Nejvyššímu soudu a stížností k Ústavnímu soudu. Při posledním jednání byly obě strany vyzvány, aby se spor pokusily vyřešit mimosoudně.

Poté co radní smetli návrh ze stolu, náleží přijetí či nepřijetí podmínek zastupitelům, kteří se sejdou 29. dubna. Rada města jim jednohlasně doporučila na návrh nepřistoupit.