Užijte si Velikonoce na Vysočině

VYSOČINA – Prodloužený velikonoční víkend je ideální strávit po výletech a připomenout si velikonoční zvyky. Přinášíme vám tipy na zajímavé akce, které připravují provozovatelé památek i jiných zábavných center po celé Vysočině.

Slyšeli jste už o velikonočním pokladu? Prý se ukrývá v areálu ZOO Jihlava. Přijďte ho během pěti velikonočních dnů hledat! Přitom si můžete prohlédnout první letošní jarní mláďata.

To v Centru Eden na Bystřicku připravují oslavy v duchu jarních svátků od pátku do neděle. Těšit se můžete na výstavu kraslic, dětské dílničky, pletení pomlázek i Kopřivové pivo.

Zámecké Velikonoce chystají na Zámku ve Žďáře nad Sázavou. Čeká vás tady jarní výzdoba zámku, velikonoční hra pro děti, ochutnávky velikonočních dobrot i živá zvířata.

Vítat jaro můžete také v Šiklově mlýně na Bystřicku. Les, potok, stráně, malované chaloupky (trochu westernové), zvířátka, zkrátka všechno, co k Velikonocům patří. V tvořivé dílně se připravíte na velikonoční mrskut, upletete si pomlázku, obarvíte vajíčka a vyrobíte pár jarních dekorací.

Speciální prohlídky zaměřené na velikonoční tradice a zvyky nebo ukázka zdobení velikonočních perníčků. To je jen část programu, který pro návštěvníky připravil hrad Kámen na Pelhřimovsku.

V Pelhřimově se zase můžete zastavit v Muzeu rekordů a kuriozit, kde pro vás připravili tucty velikonočních exponátů. K nejhezčím patří kraslice vyrobená ze zápalek a zápalkových hlaviček.

Velikonoční jarmark můžete pro změnu navštívit na zámku v Žirovnici a rovnou to spojit s návštěvou zámeckých prostor, které budou krásně velikonočně vyzdobené.

V Třebíči zveme na velikonoční prohlídku městské věže a prohlídkové trasy zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou budou velikonočně vyzdobené, aby vám připomněly slavnostní atmosféru těchto dní.

A nakonec nesmíme zapomenout ani na vyhlášené Velikonoce ve skanzenu na Veselém Kopci nedaleko Ždírce nad Doubravou. Probíhat bude ukázka obyčejů, malování kraslic, uvidíte tradiční velikonoční pečivo i předměty provázející velikonoční svátky v minulosti.