Velikonoce na Vysočině budou tradičně spojené s policejními kontrolami

VYSOČINA – Plánujete si v průběhu Velikonoc sednout za volant? Pak myslete na to, že policisté chystají rozsáhlou bezpečnostní akci. Loni odhalili na Vysočině odhalili 400 dopravních přestupků. Policejní hlídky budou v akci až do pondělí, a to ve dne i v noci.

„Akce bude zaměřena na chování všech účastníků silničního provozu. Policisté budou dohlížet na provoz nejen na dálnici D1 a frekventovaných silnicích I. tříd, ale zaměří se také na kontrolu řidičů, kteří budou ke svým svátečním cestám využívat silnice nižších tříd v rámci celého kraje,“ informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Kontroly začaly už ve středu 17. dubna a pokračovat budou až do pondělí 22. dubna včetně. Policisté budou monitorovat i chování řidičů na dálnici D1, kde konkrétně na třech úsecích pokračují stavební práce související s modernizací významné dopravní tepny.
„S lokálními uzavírkami musí řidiči počítat v úseku mezi exitem 90 Humpolec a exitem 104 Větrný Jeníkov. Výraznější dopravní omezení pak na řidiče čeká mezi exitem 119 Velkým Beranov a exitem 134 Měřín a mezi exity 141 Velké Meziříčí západ a exitem 146 Velké Meziříčí východ,“ připomněla Dana Čírtková.

Zvláště o Velikonočním pondělí tradičně vyjede během dopoledne mnoho osob také na jízdním kole. „Je nutné zdůraznit, že pokud cyklista požívá před jízdou nebo během ní alkohol, velmi rychle a výrazným způsobem snižuje svoji schopnost jízdní kolo ovládat a snadno havaruje,“ doplnila Dana Čírtková s tím, že cyklista je podle zákona považován za řidiče a co se týká požívání alkoholu, platí pro něho stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel. Podnapilému cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení sankce až do výše 50 000 korun.

V loňském roce policisté dopravní, pořádkové a cizinecké policie z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v rámci velikonoční dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali na silnicích Vysočiny celkem 2 419 vozidel. Při kontrolách zjistili 400 přestupků, z nichž 392 vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení. Osm zjištěných přestupků předali k vyřešení do správního řízení.