Od soboty platí v parcích, zahradách a lesích zákaz rozdělávání ohně a kouření. Co ještě se nesmí?

STŘEDNÍ ČECHY – Vzhledem k teplému a převážně suchému počasí řeší hasiči v posledních dnech až dvojnásobně více požárů než obvykle. Nárůst nebezpečí se očekává v úterý, kdy má začít foukat čerstvý jihovýchodní vítr. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu zvýšené nebezpečí požárů a Středočeský kraj vyhlásil příslušná protipožární opatření.

Až do odvolání

Pro celý Středočeský kraj platí od soboty 20. 4. 2019 až do odvolání zákaz rozdělávání ohňů. V tomto období je zakázáno v parcích, zahradách a lesích rozdělávání ohně a také kouření cigaret! Oheň se nesmí rozdělávat ani ve vzdálenosti padesát metrů od okraje lesa, na loukách, polích a v blízkosti skladů sena a slámy. Z nádrží určených pro hašení se nesmí odebírat voda a na rizikových místech se smí kouřit pouze elektronické cigarety. Pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření, nesmí na železnici jezdit parní lokomotivy. Kontrolu dodržování  nařízení provádí Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje. Podrobnosti

Za porušení zákazu citelná pokuta!

Zákaz plošného rozdělávání ohňů je ochranným prostředkem, jak zabránit případným požárům. Každé porušení zákazu bude posuzováno jako přestupek a správní delikt. Viníkům hrozí ve správním řízení pokuta až 25 000 korun, v případě podnikatelů a právnických osob až do výše půl miliónu korun.