Velikonoce ve znamení rozsáhlejších požárů. Kde všude hořelo?

JIŽNÍ ČECHY – Letošní Velikonoce přály venkovním aktivitám, nicméně jihočeští hasiči měli v posledních dnech plné ruce práce. Kvůli teplému a větrnému počasí se totiž zvýšil počet požárů především v lesních porostech. Jen za včerejší den tak například vyjeli k devíti takovým případům. Dnes ráno je zase zaměstnal požár chaty v jednom z jihočeských kempů.

Jednalo se o požáry lesního porostu například u Českého Rudolce (dokonce dvakrát), dále u Vitějovic, Výrova, Dačic, Horní Stropnice anebo u obce Branice. Nejzávažnější požáry však postihly lesy u Plané nad Lužnicí a obce Smědeč.

„Celé odpoledne likvidovali hasiči požár lesa u obce Ktiš, části obce Smědeč. Požár byl na tísňovou linku nahlášen v 12:41 hodin,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Požár lesa se šířil dvěma směry, hasiči tedy po svém příjezdu museli vytvořit dopravní vedení vody a začali hasit. „Jelikož se požár dostal i pod povrch do kořenů, museli hasiči vše prolít vodou. Úplná likvidace požáru tak zabrala další tři hodiny,“ konstatovala mluvčí hasičů. Teprve po sedmnácté hodině začali hasiči postupně místo opouštět. Na místě zůstala pouze dobrovolná jednotka hasičů, která místo střežila celou noc.

„Druhý stupeň požárního poplachu vyhlásilo Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje také u požáru lesa u Plané nad Lužnicí,“ sdělila mluvčí Matějů. Ten byl na dispečink nahlášen zhruba ve tři čtvrtě na čtyři odpoledne 21. dubna 2019. Na místě se střídalo dohromady devět cisteren a jeden dopravní automobil. „Přibližně za hodinu a půl byl požár lesní hrabanky uhašen, čas úplné likvidace požáru je 18:03 hodin,“ dodala Vendula Matějů.

Požár chaty v chatové oblasti Radava u Kovářova (zdroj HZS Jihočeského kraje)

Dnes ve čtvrt na pět ráno byl nahlášen požár chaty, která hořela v chatové oblasti Radava u Kovářova, části obce Chrást. „Když hasiči k požáru přijeli, byl jednopatrový dřevěný srub včetně vedle stojícího karavanu celý v plamenech. Uvnitř chaty nikdo nebyl,“ uvedla Matějů. Hasiči požár dostali pod kontrolu zhruba po čtyřiceti pěti minutách, jeho úplná likvidace nastala po další hodině.

Ani u jednoho z výše zmíněných požárů nebyl naštěstí nikdo zraněn.